"Luam in calcul renuntarea la plata indemnizatiilor si revenirea la pensiile speciale pentru aviatori, diplomati, personalul auxiliar din magistratura si personalul auxiliar din Parlament", au spus sursele din cadrul Guvernului, potrivit Mediafax.

Acestea au precizat ca pentru reintroducerea pensiilor speciale sunt avute in vedere doua posibilitati, si anume promovarea masurii de catre Guvern printr-un proiect de lege sau asumarea unor initiative legislative existente deja in Parlament pe aceasta tema.

"Va fi luata o decizie dupa inceperea sesiunii parlamentare, iar daca reintroducerea pensiilor speciale se va produce, cheltuielile bugetare vor viza bugetul de stat pentru 2015", au mai spus sursele.

Contactat de Mediafax, premierul Victor Ponta nu a raspuns solicitarii.

La inceputul lunii iulie, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul a propus grefierilor si personalului navigant acordarea unei indemnizatii speciale, care sa acopere taierile din anii anteriori, dar acestia au refuzat, solicitand in schimb revenirea la vechea lege a pensiilor, operatiune considerata aproape imposibila.

"Dansii nu vor, pentru ca spun ca vor sa revina la Legea pensiilor, cea dinainte de Emil Boc, ceea ce este foarte greu in conditiile actuale, aproape imposibil, ca sa fiu foarte direct. Deci, daca ne intelegem si le dam banii asa cum vrem noi, e in regula, dar daca ei tin foarte mult la o chestie pana la urma si de orgoliu, zic eu, probabil ca va mai dura", a spus Ponta la acel moment.

El amintea ca o astfel de indemnizatie a fost deja introdusa pentru diplomati si militari.

O saptamana mai tarziu, la sediul Ministerului Muncii, Ponta relua aceasta idee explicand ca personalul din aviatie si grefierii ar putea primi o indemnizatie de recunoastere a muncii lor, deoarece revenirea la pensii speciale nu este agreata de catre Fondul Monetar International si Comisia Europeana si, in plus, ar putea insemna "deschiderea unei cutii a Pandorei", deoarece sunt foarte multe persoane care doresc pensii speciale, si, in al doilea rand, sunt astfel permise si anumite abuzuri, cu salarii foarte mari acordate in ultima perioada de activitate pentru o pensie mai mare.

Pensiile speciale au fost introduse tot in timpul guvernarii PSD, cand Cabinetul era condus de Adrian Nastase, si eliminate de Emil Boc, in perioada 2008-2009, prin introducerea tuturor categoriilor profesionale - mai putin magistratii, in legea generala a pensiilor.