Reprezentantii Departamentului au explicat, intr-un comunicat de presa remis Incont.ro, ca proiectul difera substantial fata de forma prezentata recent pe site-ul Ministerului Economiei.

"Ordonanta de urgenta in cauza nu vizeaza activitatea de administrare a societatilor de stat din sectorul energetic, care ramane in integralitate in responsabilitatea Departamentului pentru Energie, inclusiv pentru societatile aflate in privatizare, Ordonanta vizeaza posibilitatea de delegare catre Ministerul Economiei de la toate institutiile publice cu activitati in domeniul administrarii de societati de stat a responsabilitatii privind adoptarea strategiilor de privatizare si monitorizarii implementarii proceselor de privatizare. Aceasta posibila delegare urmeaza sa se stabileasca prin viitoare, posibile hotarari de Guvern pentru fiecare caz in parte", conform sursei citate.

Aprobarea ordonantei de urgenta prin care este infiintat Departamentul a fost anuntata de Guvern la finalul sedintei de miercuri, fara alte detalii.

In forma prezentata la inceputul lunii aprilie pe site-ul Ministerului Economiei, proiectul prevedea infiintarea Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului in subordinea Ministerului Economiei si in coordonarea ministrului Economiei, prin reorganizarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si preluarea atributiilor Departamentului pentru Energie in domeniul privatizarii.

Departamentul urma sa preia atributiile OPSPI si ale Departamentului pentru Energie referitoare inclusiv la monitorizarea postprivatizare a indeplinirii clauzelor din contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate in cadrul proceselor de privatizare, pentru companiile nationale.

"Incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, Departamentul va derula, in numele Ministerului Economiei, in limitele competentelor aprobate de ministrul Economiei, activitatile legate de exercitarea calitatii de actionar al statului, in perioada de pregatire si realizare a procesului de privatizare la societatile nationale, companiile nationale si celelalte societati din energie, precum si la filialele acestora", se arata in acel proiect, modificat acum de Guvern.