Valoarea de referinta din Legea salarizarii bugetarilor, pe baza carora sunt calculate, va fi inghetata si anul viitor la 600 lei, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax. 

"Se impune promovarea unor masuri legislative prin care sa se prevada modalitatea de stabilire a salariilor personalului din sectorul bugetar in anul 2015, precum si prelungirea in anul 2015 a unor masuri bugetare care sa conduca la utilizarea fondurilor publice de o maniera echilibrata si in concordanta cu plafoanele de cheltuieli prevazute in Strategia fiscal-bugetara. Din totalul personalului platit din fonduri publice, personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar reprezinta circa 28%. Avand in vedere importanta deosebita a acestui sector in dezvoltarea generala a societatii romanesti, se impune asigurarea unei remuneratii mai atractive pentru aceasta categorie de personal. Astfel, o mai buna motivare a acestora ar putea conduce la cresterea performantelor profesionale si implicit la o mai buna pregatire a elevilor si studentilor", afirma Guvenul in document. 

Astfel, ca masuri de politica salariala pentru anul viitor, este pregatit ca, pentru salariile de baza, soldele sau indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, cuantumul brut sa fie tinut la acelasi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. 

Si cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare va fi inghetat la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. 

Doar in cazul schimbarii conditiilor in care isi desfasoara activitatea, bugetarii vor beneficia de noi drepturi la nivelul acordat functiilor actuale similare de la noile locuri de munca. 

Prin exceptie de la aceasta regula, personalul didactic va beneficia anul viitor de majorarea salariilor de baza in doua transe: cu pana la 5% in luna martie, fata de nivelul acordat pentru februarie 2015, și cu pana la 5% in septembrie, fata de nivelul pentru august 2015, fara a depsși insa salariul de baza stabilit potrivit articolului 10 alin. (1) din Legea salarizarii, care este determinat prin inmultirea coeficientului de ierarhizare corespunzator clasei de salarizare aferente functiei detinute cu valoarea de referinta de 600 lei. 

Salariul de baza stabilit pentru februarie 2015, respectiv august 2015, cuprinde salariul de incadrare al functiei didactice si, dupa caz, indemnizatia de conducere, indemnizatia pentru invatamant special, gradatia de merit, indemnizatia pentru personalul didactic care indeplineste activitatea de diriginte, pentru invatatori, educatoare, institutori si profesor pentru invatamantul prescolar si primar, sporul de vechime, sporul de predare simultana si compensatiile tranzitorii. 

In schimb, incepand cu ianuarie 2015, cuantumul brut al salariilor de incadrare, al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant va fi tinut la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. 

"Personalul al carui salariu de baza stabilit pentru luna februarie 2015, respectiv august 2015 este mai mare decat salariul de baza stabilit potrivit prevederilor din Legea 284/2010 isi mentine cuantumul brut al salariului de baza, sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare de care beneficiaza la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna februarie 2015, respectiv august 2015, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. In cazul in care personalul didactic de predare promoveaza la o transa de vechime in invatamant superioara sau la un grad didactic superior si salariul de baza pentru noua incadrare, similar in plata, este mai mic decat cel avut anterior promovarii, se mentin in plata drepturile salariale avute, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", se arata in proiect. 

Tot prin excepție, personalul din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala beneficiaza de drepturile salariale stabilite in conformitate cu prevederile OU 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in anul 2015. 

Ordonanta de urgenta 70/2-14 stabileste ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, pentru personalul din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unitati medico - sociale, si al sistemului public de asistenta sociala, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza, astfel cum a fost acordat pentru decembrie 2014, se majoreaza cu 100 lei.

Prevederea nu se aplica insa in cazul personalului din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unitati medico-sociale, si sistemului public de asistenta sociala care in anul 2015 beneficiaza de majorarea salariului de baza cu sume mai mari de 100 lei, ca urmare a majorarii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. 

Pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si a celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si din cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului, ale carui contracte colective de munca isi inceteaza valabilitatea in 2015, salariile vor fi stabilite tot potrivit anexei VIII la Legea-cadru a salarizarii 284/2010.

In 2015, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, majorarile salariilor de baza prin acordarea de clase de salarizare suplimentare si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc fara a lua in calcul drepturile incluse in salariul de baza.  In acelasi timp, ordonatorii principali de credite/ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe functii, grade sau trepte profesionale a personalului numai cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Avansarea personalului incadrat pe functii de executie in gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca se face prin incadrarea in clasele de salarizare corespunzatoare vechimii in munca dobandite, personalul beneficiind de o majorare a salariului de baza avut, corespunzator numarului de clase de salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul stabilitn lege, fara acordarea salariului aferent clasei de salarizare prevazut in anexele la Legea-cadru 284/2010, dupa caz.  Personalul care, in cursul anului 2015, desfasoara activitati noi care presupun acordarea unor clase de salarizare succesive celei detinute pentru functia respectiva beneficiaza de o majorare a salariului de baza, respectiv a soldei/salariului de functie, corespunzator numarului de clase de salarizare suplimentare multiplicat cu procentul stabilit in lege.

Guvernul interzice si in 2015 primele, tichetele de masa si banii pentru munca suplimentara 

Guvernul va interzice si anul viitor acordarea premiilor, tichetelor de masa si primelor de vacanta catre bugetari si va continua sa rasplateasca munca suplimentara efectuata de acestia peste durata normala a timpului de lucru, inclusiv in week-end si de sarbatori, doar cu timp liber, nu cu bani. 

"In anul 2015, autoritatile si institutiile publice, indiferent de modul de finantare, nu vor acorda premii si prime de vacanta. In anul 2015, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, cu exceptia institutiilor finantate integral din venituri proprii si unitatilor din articolul 93 Legea privind reforma in domeniul sanatatii, nu acorda tichete de masa personalului din cadrul acestora. In bugetele pe anul 2015 ale institutiilor si autoritatilor publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu se prevad sume pentru acordarea de tichete-cadou, tichete de vacanța si vouchere de vacanta personalului din cadrul acestora", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta.

Prin exceptie, vor putea fi acordate premii pentru sportivii si colectivele tehnice care au obtinut performante deosebite la actiunile sportive internationale, pentru elevii care au obtinut distinctii la olimpiadele internationale si concursurile internationale pe obiecte de invatamant si pentru profesorii care i-au pregatit pe acestia. 

In acelasi timp, in 2015, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, vor fi compensate numai cu timp liber corespunzator.