Contraventiile aplicate pentru aceste infractiuni, mult reduse comparativ cu cele introduse in 2007 prin Legea energiei electrice, sunt prevazute in proiectul noii legi care reglementeaza sistemul de furnizare a electricitatii, aprobat de Guvern la sfarsitul saptamanii trecute, scrie Mediafax.

Conform documentului, deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate va reprezenta in continuare o infractiune, dar pedeapsa cu inchisoare va fi cuprinsa intre trei luni si doi ani, fata de o perioada de detentie de sase luni-patru ani cuprinsa in vechea lege.

De asemenea, pentru executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare, pedeapsa cu inchisoarea va fi cuprinsa intre sase luni si trei ani, fata de 1-5 ani in vechea lege.

"In cazul in care infractiunile sunt savarsite de un salariat al unui titular de licenta, limitele speciale se majoreaza cu jumatate", se mai arata in actul normativ aprobat de Guvern. Si aceasta prevedere este insa mai blanda decat cea introdusa prin vechea lege si care stabilea ca, in cazul angajatilor, limita minima si maxima speciala a pedepsei se majoreaza cu cate un an.

In forma proiectului de lege lansat in dezbatere la inceputul acestui an de Ministerul Economiei, pedepsele pentru aceste infractiuni erau mentinute la nivelul celor introduse in urma cu cinci ani, dar documentul aprobat in final de Guvern prevede sanctiuni mult mai blande pentru astfel de fapte.