In perioada urmatoare, statul va finanta un program prin care tinerii sa poata primi mai usor o slujba. Ca sa-i stimuleze pe angajatori sa participe, salariile vor fi subventionate de Guvern.

Sebastian are 24 de ani, este masterand la Facultatea de Arte si Design si pana acum nu a reusit sa isi gaseasca o slujba.

Sebastian: Am aplicat la cateva job-uri, din pacate, desi interviul a decurs bine, au intervenit anumite probleme tehnice si na...

Reporter: De cate ori ai incercat?

Sebastian: 4, 5 ori.

La fel ca el, multi colegi au batut la usile firmelor luni de zile. Potrivit unui studiu "Ernst and Young", rata somajului in randul tinerilor se ridica la 25%, mult peste media nationala.

"Nimeni nu angajeaza part-time, toti vor full-time, nu sunt deschisi sa facem un program mai flexibil...", a spus o studenta.

Tinerii intre 16 si 24 de ani reprezinta grupul tinta al programului. Banii vor veni din fonduri europene, ce urmeaza sa fie accesate de stat.

Tinerii pot beneficia de un intership platit pe perioada vacantei, deocamdata numai in administratia publica. O alta posibilitate ar fi ca salariile absolventilor angajati de firme private sa fie subventionate.

"Nivelul de salarizare, mergem pe cel minim pe economie, dar putem sa crestem mai mult. E finantare publica suta la suta, mare parte, 85% e din bani europeni", a spus Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

De asemenea, tinerii ar putea sa lucreze in cadrul universitatilor la proiecte pentru firme private.

"Incercam ca o parte din activitatile pe care companiile din piata le desfasoara sa le poata externaliza catre forme de invatamant, catre universitati, catre alte scoli. Acea perioada pe care o petrece in proiect sa fie recunoscuta ca vechime in munca", a mai spus Teodorovici.

O prima propunere legata de necesitatea unui asfel de program a venit chiar de la rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

"Acest program ar incuraja forta de munca, tineretul ca sa munceasca si cred ca e primordial pentru un tanar sa aiba un loc de munca stabil, prin care sa produca si sa isi achizitioneze si masina si casa", a spus rectorul, Marilena Partea.

Potrivit autoritatilor, programul va fi lansat pe 1 aprilie, data de la care cei interesati pot incepe sa depuna proiecte.