Este vorba despre personalul nedidactic din scoli, adica secretari, tehnicieni, laboranti, bibliotecari - cei care nu mai primisera majorari salariale anul trecut, cand dascalilor le-au crescut lefurile.

Executivul a mai discutat si despre o viitoare lege care sa ii convinga pe olimpicii romani sa faca cercetare in Romania, si sa obtina de la stat granturi de cateva mii de euro.

Ministrul Cercetarii, Serban Valeca, a declarat, joi, ca, potrivit unei note pe care a prezentat-o la inceputul sedintei Executivului, tinerii care au obtinut locuri fruntase la olimpiadele nationale si internationale, vor putea primi un grant de 3.500 de euro pe an, la care se adauga inca 5.000 de euro pentru echipe de cinci olimpici care vor face modele experimentale, insa banii ar urma sa fie acordati in anumite conditii.

In vederea cresterii competitivitatii in invatamantul superior si stabilirea tinerilor dotati in tara si pentru intinerirea fortei de munca in cercetarea romaneasca, am venit cu o nota si apoi o sa venim cu o reglementare privitor la acordarea unui grant de cercetare pentru olimpicii romani care au obtinut locurile 1, 2 si 3 la olimpiadele internationale si nationale. E vorba de un grant de 3.500 de euro pe an si pentru echipe de cinci olimpici care vor face modele experimentale inca 5.000 de euro”, a declarat ministrul Cercetarii la inceputul sedintei de Guvern.

Valeca a precizat ca exista si anumite conditii pentru obtinerea acestor bani.

”Conditionalitatile vor fi sa urmeze o universitate in tara si sa lucreze pana la 10 ani intr-o unitate de cercetare-dezvoltare-inovare, adica universitate, institut. Cred ca, pentru stabilitatea acestor creiere in Romania, o suma estimata maximala pentru anul 2017-2018 de 1,4 milioane euro, probabil ca nu se va ajunge aici, nu stiu daca toti vor ramane sa acceseze acest program, nu e un efort bugetar foarte mare pentru ministerul nostru si o sa supun aprobarii Guvernului acest lucru, urmand sa vin cu actul normativ”, a aratat Valeca.