Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei de joi a Guvernului, ca proiectul de act normativ a fost discutat in prima lectura si va fi transmis Consiliului Economic si Social.

"Astazi nu ne permitem sa platim majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Ar fi ideal si de dorit, dar ar crea riscul compromiterii stabilitatii financiare", a spus Boc.

El a aratat ca, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salariala cu 50%, iar altii la o crestere mai mica, motiv pentru care este nevoie de un act normativ care sa reglementeze unitar acest sistem de salarizare.

Acte dupa chipul si asemanarea celor din Guvernul Tariceanu

Executivul ia in calcul angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizarii in invatamant pe considerentul ca asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanta de urgenta, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional un act similar Guvernului Tariceanu.

La sfarsitul anului 2008, Guvernul Tariceanu a emis o ordonanta de urgenta care amana termenul de intrare in vigoare a Legii de majorare a salariilor in invatamant cu 50% si stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost insa declarat drept neconstitutional la Curtea Constitutionala, cu argumentul ca amanarea cresterii salariilor profesorilor afecteaza drepturi fundamentale, respectiv dreptul la munca, la protectia sociala a muncii si la un nivel de trai decent.

Sindicaliatii din invatamant critica intiativa Guvernului si spun ca o asemenea decizie inseamna ca, in prezent, Constitutia nu reprezinta nimic pentru politicieni si ca educatia este sacrificata.