Dupa ce anul trecut, Guvernul a decis ca persoanele disponibilizate din companiile de stat sa nu mai beneficieze de un venit lunar de completare, acum reintroducere acest ajutor, "in incercarea de a evita convulsii sociale de durata urmare a disponibilizarilor", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Cum se calculeaza ajutorul financiar

Venitul lunar de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta fata de salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care a fost efectuata concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Citeste si Unde se vor face concedieri in 2011

Rata somajului continua sa scada, desi Boc se lauda ca a dat afara 70.000 de bugetari!

Durata de acordare a venitului minim de completare va fi de asemenea similara cu cea valabila pana anul trecut, inainte de anularea ajutorului, respectiv de 20 luni pentru persoanele care au o vechime in munca de pana la 15 ani, 22 luni pentru salariatii cu o vechime cuprinsa intre 15 si 25 de ani si 24 luni pentru o vechime in munca de peste 25 de ani.

In ce conditii poti pierde acesti bani

Plata venitului lunar de completare va fi insa sistata daca persoana concediata refuza un loc de munca pe motiv ca salariul este egal sau mai mic cu acest venit sau daca nu participa la programe de reconversie profesionala.

Refuzul locului de munca va fi acceptat doar daca se bazeaza pe motive de sanatate dovedite prin certificat medical.

Cate persoane urmeaza vor fi disponibilizate

Vor primi acesti bani toti angajatii din domeniul minier care urmeaza sa fie concediati in intervalul 2011-2018, cu o crestere a cheltuielilor bugetului de somaj cu 84,6 milioane lei in 2011, cu 102,2 milioane lei in 2012, cu 63,6 milioane lei in 2013, cu 43,5 milioane lei in 2014, cu 30,8 milioane lei in 2015, cu 18,8 milioane lei in 2016, cu 8 milioane lei in 2017 si cu 6,8 milioane lei in 2018.

Surse oficiale sustin ca din sectorul minier ar urma in acest an sa fie disponibilizati "cateva sute" de salariati, posibil peste 500 persoane.

Presedintele Federatiei Nationale Mine Energie, Marin Condescu, a declarat insa, la sfarsitul anului trecut, ca un numar de 4.290 angajati dintr-un total de aproape 19.000 salariati de la unitatile miniere si energetice din Oltenia ar urma sa fie concediati de la 1 martie 2011, conform propunerilor formulate de administratie.

Citeste si Daca refuzi un singur loc de munca, din ianuarie spui "Pa" ajutorului de somaj!