"Autorizatiile de functionare emise pentru magazinele duty-free/ duty-free diplomatic isi inceteaza valabilitatea in termen de 5 ani de la data eliberarii, fara posibilitatea continuarii activitatii de comercializare marfuri in regim duty-free prin emiterea de noi autorizatii. De la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Finantelor nu mai elibereaza autorizatii de functionare a magazinelor duty-free/ duty-free diplomatic", se arata in proiectul ordonantei de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale.

Guvernul justifica intentia de a sista activitatea magazinelor duty-free aratand ca din constatarile Autoritatii Nationale a Vamilor, Garzii Financiare, Inspectoratului General al Politiei Romane si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a rezultat ca o cantitate insemnata din produse care au facut obiectul traficului ilicit in cursul anului 2009 a provenit din magazinele autorizate sa comercializeze marfuri in regim duty-free.

Datele Ministerului de Interne si ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, rezultate in urma controalelor efectuate in anul 2009, releva ca 93% dintre bonurile fiscale de achizitie de tigarete s-au intocmit in fals, ca peste 40% din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free, ca aportul operatorilor economici din domeniul duty-free la bugetul de stat este nesemnificativ.

Unele duty-free-uri declara pierderi contabile intre 700.000 si 8,2 milioane lei, ceea ce are drept consecinta neplata impozitului anual pe profit.