Reporterii Stirilor ProTv au filmat cu o camera ascunsa asftel de produse si au cerut apoi parerea unui specialist. Intr-o piata din Bucuresti se gasesc de toate: posete, pantofi, ochelari de soare, ceasuri, curele. Prezentate ca fiind de firma. Unele chiar autentice, si furate, altele doar falsificate.

De exemplu, o geanta Louis Vuitton care la taraba se vinde cu 350 de lei, fata de 1.600 de euro cat e in magazin. Ochiul celor care lucreaza zi de zi cu astfel de produse poate face diferenta. Produsul este unul orginal, pentru ca are etichete de interior, sunt finisajele foarte bune, materialul, loggo-ul, modalitatea de prindere, metalul este protejat.

Cateva tarabe mai incolo, un ceas Hublot. Pret: 350 de euro, fata de 25.000 de euro cat costa la reprezentanta. Ce spune cunoscatorul? Produsul este original, pentru ca orice Hublot are cauciucul patentat, este unul special si nu exista dubii. Asa ceva, nu se poate copia.

Iar exemplele pot continua, spun importatorii de produse de lux. Falsurile sunt si ele o mare problema. Unele sunt de-a dreptul grosolane, cum ar fi, de exemplu, literele scrise gresit sau loggo-ul copiat prost.

Incet, incet s-a creat o adevarata piata paralela care, spun consultantii, depaseste 50 de milioane de euro pe an, insemnand toate tipurile de vanzari: furate sau contrafacute.

Daca ar fi sa facem un top al produselor copiate, pe primul loc se afla gentile, urmate de haine si ceasuri. Cele mai multe sunt inscriptionate cu logo-urile firmelor: Louis Vuitton, Gucci si Armani.

Intr-o incercare de a pune frana fenomenului, reprezentantele oficiale ar putea depune plangeri la sectii. Desigur, politistii s-ar putea si autosesiza cand astfel de cazuri devin publice si ar putea face razii printre comercianti.