Intrebat marti de jurnalisti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, daca bugetarii "pot sta linistiti" anul viitor, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a raspuns afirmativ, amintind ca salariile au fost majorate cu 15% in sectorul bugetar.

"Sigur ca noi dorim un stat suplu, eficient. Acolo unde nu se justifica un numar de salariati, pentru ca Guvernul isi indeplineste obiectivul privind reducerea birocratiei (...), in unele locuri, vom avea reduceri de personal, pentru ca sunt cheltuieli foarte mari cu functionarea institutiilor si acestea uneori nu se justifica", a spus Ialomitianu.

Intrebat daca vorbeste despre reduceri de personal la Ministerul Administratiei si Internelor si la Ministerul Finantelor, Ialomitianu a aratat ca el raspunde numai de Ministerul de Finante.

"Eu trebuie sa fac aceasta institutie mai supla, mai eficienta, contribuabilii sa fie multumiti, iar pe linia prevenirii si combaterea evaziunii sa avem rezultatele cele mai bune. Noi avem programul de restructurare, il continuam, pentru ca viata ni-l cere", a spus ministrul.

Solicitat sa explice daca reducerea de personal vizeaza 2.000 de angajati de la Finante, conform unor declaratii anterioare, ministrul a raspuns afirmativ.

"Atata s-a estimat, dar in urma reorganizarii vom sti ce avem de facut", a spus Ialomitianu.

Ministrul Finantelor a declarat, in urma cu o saptamana, ca proiectele in derulare vor duce la reducerea personalului in 2011, atat la nivelul ministerului, cat si la nivelul structurilor teritoriale.

El anuntase anterior ca peste 6.000 de angajati din structurile subordonate Ministerului Finantelor ar urma sa fie disponibilizati in urma unui proces de restructurare a institutiei care urmareste reducerea birocratiei.

"Ministerul de Finante trebuie restructurat. Intr-adevar, trebuie sa si reducem personalul, pentru ca sunt foarte multi oameni care lucreaza in Finante si trebuie sa reducem birocratia. Sunt peste 32.000 de persoane in structurile Ministerului de Finante, ANAF si unitatile subordinate, iar cel putin 20% ar trebui sa plece. Pentru ca trebuie sa reducem birocratia", a spus Ialomitianu.

Secretarul de stat in minister Gheorghe Gherghina a declarat atunci ca un numar de 2.000 angajati din structura Ministerului Finantelor vor fi disponibilizati pana in martie 2011.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca va prelua toate atributiile Autoritatii Nationale a Vamilor si Garzii Financiare, care vor fi desfiintate si transformate in structuri sau departamente fara personalitate juridica in cadrul ANAF coordoate de cate un vicepresedinte, reorganizare care va presupune reduceri de personal.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca spre deosebire de alte institutii, ministerele Finantelor si Internelor nu s-au restructurat, mentionand ca de la anul trebuie sa aiba loc acest proces.

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International, dupa misiunea de evaluare din toamna acestui an, prezentata de MEDIAFAX in luna noiembrie, releva ca reducerea numarului de angajati in sectorul public va continua si anul viitor.