Potrivit articolului 30 al proiectului de act normativ, institutiile publice ale administratiei centrale si locale pot cere Agentiei identificarea imobilelor care pot fi folosite drept unitati medicale sau de invatamant, sedii ale institutiilor publice ale administratiei centrale sau locale sau spatii de depozitare a bunurilor sechestrate sau confiscate, scrie Mediafax.

In cadrul proiectului de lege pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate se mentioneaza ca toate sumele de bani sechestrate si virate in conturile deschise pe numele Agentiei sunt purtatoare de dobanzi.

"Suspectul, inculpatul sau persoana responsabila civilmente are un drept de creanta, egal cu contravaloarea sumei de bani ridicate sau a sumei obtinute din valorificarea bunurilor. In termen de cel mult trei zile lucratoare de la comunicarea ridicarii masurii asiguratorii de catre procuror, judecatorul de drepturi si libertati sau instanta de judecata, Agentia dispune virarea sumei in contul notificat de suspect, inculpat sau persoana responsabila civilmente", conform sursei citate.

Un alt aspect precizat in proiectul de act normativ se refera la faptul ca in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei instantei prin care s-a dispus confiscarea unei sume de bani, Agentia dispune virarea sumei la bugetul de stat. In cazul sumelor rezultate din valorificarea bunurilor puse sub sechestru, se vor deduce cheltuielile efectuate de Agentie in acest scop.

Noua agentie va transmite datele si informatiile pe care le detine, fie din oficiu, fie la cererea unui oficiu de recuperare a creantelor sau a unei autoritati cu atributii similare din alte state membre ale Uniunii Europene ori a unei autoritati judiciare romane, conform articolului 21 alineatul 1 al proiectului.

Proiectul de lege se afla in Parlament, unde a fost transmis spre dezbatere in regim de urgenta. De asemenea, acesta a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei, pana in 15 aprilie.

Noua structura va avea 30 de angajati si va fi condusa de catre un director general propus de Ministerul Justitiei, care in ultimii opt ani a fost magistrat, si de un director general adjunct propus de Ministerul Finantelor.

In prezent, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni, din cadrul Ministerului Justitiei, este structura cu atributii in acest domeniu, dar rapoartele si evaluarile internationale din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultati in activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competentele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate intre mai multe autoritati, fara o coordonare eficienta, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de catre ANAF prin procedurile de valorificare.

Conform legii, sumele respective trebuie valorificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, aflata in subordinea Ministerului Finantelor.

Statistic, conform datelor furnizate de ANAF si monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectiva a sumelor de bani provenind din activitatea de punere in executare a ordinelor de confiscare emise de instantele de judecata a inregistrat o scadere accentuata in ultimii ani. Astfel, potrivit unei statistici a Oficiului, in 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depasit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificarilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.

La finele lunii februarie, la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a premierului Victor Ponta, seful DNA, Codruta Kovesi, a aratat ca hotararile judecatoresti definitive in cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, suma care, daca ar fi fost executata si recuperata, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul il plateste tuturor medicilor intr-un an.