"Incepand cu 18 august, sistemul va fi operational pentru clientii Bancii Comerciale Romane, urmand ca din luna septembrie sa fie operational si pentru clientii CEC si Bancpost. Cele trei institutii de credit vor oferi servicii pentru aproximativ opt milioane de clienti persoane fizice", potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

In cazul BCR, plata taxelor si impozitelor prin Internet banking va fi disponbibila utilizatorilor Click 24 Banking BCR si Alo 24 Banking BCR, a anuntat BCR.

Banca transmite catre Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul unui canal securizat, un mesaj electronic continand detaliile complete privind operatiunile de plati individuale aferente sumelor colectate. In baza informatiilor cuprinse in mesajul electronic, Ministerul Finantelor Publice asigura transferul sumelor catre conturile corespunzatoare de venituri bugetare, in termen de maxim o zi lucratoare de la data creditarii contului deschis la trezoreria operativa centrala.

Prin intermediul aplicatiei dezvoltate de Ministerul Finantelor in colaborare cu institutiile de credit, populatia poate plati impozite si taxe (cum ar fi impozitul pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, taxe consulare, impozitul pe cladiri, terenuri si mijloace de transport), inclusiv amenzi, catre orice primarie, indiferent de judetul in care aceasta este localizata.

Aplicatia prin care se face plata poate fi decarcata de pe site-ul MFP – www.mfinante.ro.

Totodata, prin intermediul acestui sistem, cetatenii pot obtine informatii legate de tipul obligatiilor de plata si institutiile publice beneficiare fara a mai fi necesar sa cunoasca toate detaliile legate de coduri IBAN ale conturilor de venituri bugetare sau coduri fiscale ale institutiilor publice.

Plata online a taxelor si impozitelor este posibila si prin www.ghiseul.ro, care permite cetatenilor din sectoarele 2 si 6 din Bucuresti, Targu Mures, Zalau, Pitesti, Brasov si Luncavita (judetul Tulcea) sa achite impozitele si taxele catre stat prin intermediul cardurilor bancare.

Sistemul www.ghiseul.ro a fost lansat la 30 martie.