În document se afirmă că pensia va fi calculată la 65% din salariul de bază. Vestea a făcut că 700 de polițiști să ceară să iasă din activitate în doar 4 zile. Acum, proiectul ar fi fost modificat.

Ministrul de Interne afirmă pe de o parte că legea pensiilor militare nu se va schimbă dar, pe de altă parte, că nu poate permite că veniturile pensionarilor din poliție să fie mai mari decât salariile.

Carmen Dan: ″O altă modificare privește faptul corect de altfel, pe care îl admintem cu toți, că pensia nu poate fi mai mare decât venitul net.”

Vestea bună pentru toți angajații din sistemul de Apărare: polițiști, pompieri, militari Armatei Române sau lucrători din serviciile secrete, este că legea nu se modifică la calcularea pensiei, față de cum este în prezent.

Apare însă o plafonare care nu permite că pensia pe care o obține un militar să mai depășească salariul pe care îl obținea atunci când lucra. Dacă un polițist a avut un venit mediu de 6000 de lei, el va ieși la pensie cu cel mult această sumă.

A două măsură pe care Ministerul de Interne vrea să o introducă se referă la indexarea penisiei, procentual din salariu.

Carmen Dan: “Nu e în regulă și ajungem în situația expusă zilele acestea în care o parte dintre cei care ies și beneficiază de dreptul la pensie ajung să aibă venituri mult mai mari comparabile cu alți pensionari din România.”

În acest moment, prin indexarea pensiilor cu 15 procente din salariu, s-a ajuns în situația că în 5 ani pensia unui general să ajungă de la 7000 de lei la 11.000 de lei. De acum, statul vrea ca indexarea să se facă în funcție de inflație.

Modificările i-au supărat pe militari care spun că pensiile de zeci de mii de lei sunt excepții și că printre pensionarii militari și polițiști sunt mii de oameni cu 520 de lei venit lunar.

Până pe 15 septembrie, pot ieși la pensie cei care îndeplinesc condițiile iar ei vor primi pensii după vechea lege. În ultimele 4 zile, 700 de polițiști au cerut să fie pensionați.