Sapte pasi spre fericire. Cum sa muncesti cu spor

Yoga este sportul spre care se indreapta cei mai multi dintre angajatii americani, scrie Forbes. Partea cea mai de impact a unei ore de yoga consta in meditatie. Care sunt beneficiile acestui sport asupra organismului uman? Emotia simtita, repaosul si odihna corpului si a mintii umane din momentul meditatiei.

Insa yoga, relaxarea, meditatia nu sunt neaparat caile spre fericire. Dimpotriva, economistul Todd Buchholz considera ca pacea si linistea i-ar face pe oameni nefericiti. In ultima sa carte publicata, Buchholz afirma ca singurul secret il constituie chiar munca. Da, ati citit bine, munca. Analistul sustine ca implinirea profesionala le aduce oamenilor fericirea absoluta.

Fostul director economic de la Casa Alba, totodata si profesor la Universitatea Harvard (SUA) s-a gandit sa scrie si el o carte despre modul in care americanii se distrug tanjind prea mult spre succes si realizare.

„Psihologiile comportamentale si filozofiile yoga sunt extrem de gresite. De fapt, intreaga societate trebuie sa se destreseze de lucrurile negative care o afecteaza”, sustine Buchholz.

In ciuda perceptiei pe care oamenii o au asupra muncii, cei mai multi sustinand ca stresul profesional le afecteaza deseori viata personala, economistul Buchholz explica cum creierele umane sunt atrase de lucrurile pe care le pot obtine mai greu. Mintea umana incearca sa-si planifice obiectivele pe care sa le atinga in viitor.

Investesc oamenii in fericire?

In mod similar, Buchholz respinge ideea ca, uneori, stimularea bunei dispozitii ajuta la psihicul uman. Mai degraba, acesta considera ca, tendinta oamenilor de a se afla intr-o permanenta activitate nu face altceva decat sa transforme energia interna si sa le dea acestora senzatia de prospetime. Analistul compara situatia cu dependenta de droguri. Dupa ce corpul ajunge sa se acomodeze cu anumite substante, tinde sa ceara tot mai mult.

„Academicieni clasici sustin exact contrariul concurentei, si anume cooperarea", afirma Buchholz. "Insa concurenta poate conduce la cooperare. Oamenii au creat adevarate echipe de <<vanatoare>>, care conlucreaza. Concurenta este, de fapt, ceea ce ii ajuta pe oameni sa-si imbunatateasca nivelul de trai."

La locul de munca este, de fapt, o arena care te forteaza sa concurezi cu standardul industriei, colegii si chiar te conduce in cele din urma spre inovatie, creativitate si crestere personala.

Pentru cei care inca mai cred ca ar fi mai bine merge sa duca o viata simpla, fara diverse complicatii, Buchholz adauga: "Nu exista nici o dovada ca o viata simpla ii face pe oameni sa fie mai fericiti. E drept ca inainte nu exista atat de mult trafic, stres ori acces la internet, dar speranta de viata era de aproximativ 45 de ani.”