Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, citat de Mediafax, ca pana pe 20 februarie va semna decizia de incepere a lucrarilor la Teatrul National Bucuresti (TNB), dupa obtinerea tuturor avizelor si semnarea contractului de atribuire a lucrarilor.

Ministrul a discutat luni cu directorul Teatrului National Bucuresti, Ion Caramitru, directorul Centrului National al Dansului (CNDB), Mihai Mihalcea, directorul Teatrul National de Opereta (TNO), Razvan Dinca, si directorul Muzeului National de Arta Contemporana (MNAC), Mihai Oroveanu, toate aceste institutii desfasurandu-si total sau partial activitatea in cladirea administrata de TNB.

Lucrarile de reabilitare a TNB se vor desfasura in trei etape, incepand cu demolarea asa-numitei "bomboniere", clopotul de beton armat care a fost aplicat pe zidurile vechi, ceea ce va antrena mutarea CNDB, a Laptariei lui Enache si a depozitelor MNAC, continuand cu consolidarea intregii cladiri, ceea ce va afecta birourile, depozitele, cabinele si atelierele TNB, Sala Atelier a teatrului si Sala Studio a Operetei, si terminand cu interventia la Sala Mare, care va avea la final 850 de locuri, cat a avut initial, a explicat Ion Caramitru.

Sala Amfiteatru din TNB va disparea si ea, insa teatrul va avea la final cinci sali si o scena in aer liber, pe acoperisul cladirii, pentru reprezentatii in timpul verii.

Astfel, din prima etapa, CNDB nu isi va mai putea continua activitatea in spatiul de la TNB, care este sediul institutiei, potrivit Hotararii de Guvern pe baza careia functioneaza centrul, a semnalat Mihai Mihalcea, adaugand ca mutarea va crea o serie de probleme.

CNDB nu va mai functiona la Teatrul National nici dupa terminarea lucrarilor, in prezent purtandu-se discutii pentru atribuirea altor spatii institutiei.

"Ni se pare cumva nedrept ca o institutie similara sa creeze un bastion de sase sali si singura institutie de dans contemporan sa piarda si singura sala pe care o are. (...) Imaginati-va un singur teatru in Romania", a declarat Mihai Mihalcea, caracterizand ceea ce se intampla cu CNDB drept "ingrat", "imoral" si "aproape iresponsabil".

El a subliniat ca CNDB este singura institutie din tara dedicata dansului contemporan, singura care isi pune spatiul la dispozitia artistilor din domeniu si, totodata, singurul finantator specific.

Totodata, Mihalcea a mentionat ca Laptaria lui Enache, "o entitate de drept privat", cu care CNDB are de altfel "relatii foarte bune", se va putea intoarce la TNB dupa incheierea lucrarilor.

Solutiile propuse pentru continuarea activitatii CNDB sunt atribuirea unei sali de repetitii la Sala Palatului si posibilitatea ca o data pe saptamana, marti, sa prezinte spectacole la Sala Atelier.

Mihai Mihalcea considera insa ca aceste solutii de compromis nu corespund nevoilor institutiei pe care o conduce, apreciind ca o sala de spectacol si mai multe studiouri de repetitie ar fi conditiile minime pentru functionarea Centrului, o institutie careia in prezent "i se consolideaza starea de precaritate".

Ministrul Culturii a precizat ca problema privind sediul CNDB era cunoscuta din 2006 - 2007 si "nimeni nu s-a ocupat". Astfel, pentru a gestiona situatia, el a propus ca CNDB sa isi desfasoare temporar activitatea la Sala Palatului si la Sala Atelier, urmand sa fie cumparat un cub si amplasat pe terenul din jurul sediului in constructie al Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNR). Un astfel de spatiu a fost dat in folosinta si Teatrului National "Vasile Alecsandri" de la Iasi, al carui sediu se afla de asemenea in renovare.

Aceasta constructie pentru CNDB, ce va putea fi finalizata in sase-sapte luni, va avea spatii pentru birouri, sali de repetitie si scena, iar Centrul va putea sa-si desfasoare activitatea in acest sediu "patru-cinci ani de zile fara nicio problema", a precizat Kelemen.

"Pe termen lung, va trebui sa gasim o cladire pentru Centrul Dansului, dar cum in Bucuresti nu exista o astfel de cladire, povestea ramane deschisa", a mai spus ministrul Culturii.

Totodata, el a precizat ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National va asigura fondurile si sprijinul necesare pentru mutarea CNDB.

In a doua faza a lucrarilor, va veni randul Operetei sa elibereze spatiile unde isi desfasoara activitatea, incepand din septembrie, a estimat ministrul. Pentru Teatrul National de Opereta, MCPN va achizitiona un cort special, de mari dimensiuni, ce va fi amplasat pe terenul din spatele Bibliotecii Nationale a Romaniei.

"Astfel de spatii exista in toata lumea", a spus ministrul Culturii despre cubul pentru CNDB si cladirea usoara pentru Opereta.

Sala Studio in care sunt prezentate spectacolele Teatrului National de Opereta a fost folosita de TNB pana in 1987, cand a intrat in folosinta Operetei, al carei sediu fusese demolat. Teatrului de Opereta i-a fost atribuita intre timp Sala Omnia din fosta cladire a Senatului, care trebuie de asemenea reabilitata. Lucrarile, anuntate in urma cu cativa ani, nu au inceput inca, proiectul nefiind finalizat, potrivit ministrului Culturii.

"Este responsabilitatea domnului Dinca, ca director general, asa cum domnul Caramitru s-a ocupat de proiectul pentru TNB", a spus Kelemen.

Sala Omnia, ca si TNB si Biblioteca Nationala, este inclusa in programul "Reabilitarea monumentelor istorice din Romania" ce presupune restaurarea sediilor unor importante institutii de cultura din tara cu fonduri dintr-un imprumut de circa 250 de milioane de euro contractat de Guvern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si de la bugetul de stat.

Problema mutarii Operetei din cladirea TNB s-a pus dupa ce, in 2005, noul director al Teatrului National din Bucuresti, Ion Caramitru, a cerut inapoi Sala Studio. Sustinut de actori, el a revendicat ceea ce considera "cea mai ofertanta sala a teatrului". Ministerul Culturii a arbitrat conflictul intre TNB si Opereta si s-a ajuns astfel la solutia acordarii Salii Omnia Teatrului de Opereta.

In ceea ce priveste MNAC, depozitele pe care le are in cladirea Teatrului National vor ocupa spatiile de pe Calea Mosilor unde se afla in prezent depozite ale BNR, acestea urmand sa fie mutate definitiv in sediul de pe Bulevardul Unirii, unde spatiile pentru depozitare au fost finalizate in proportie de 99 la suta. Galeriile MNAC de la TNB vor ramane in cladire.

Proiectul de reconstructie a cladirii TNB vizeaza, potrivit proiectului Ministerului Culturii, prezentat in martie 2008, modelarea cladirii in directia uneia de larg interes cultural, un edificiu "mai prietenos si cu mai mult farmec", care sa fie deschis de dimineata pana seara tarziu si sa gazduiasca diferite manifestari artistice.

Proiectantul lucrarii este arhitectul Romeo Belea, unul dintre autorii proiectului initial al Teatrului National Bucuresti, care a anuntat ca doreste sa transforme edificiul intr-un centru care sa semene ca functiuni cu Barbican Hall din Londra.

Potrivit proiectului, Sala Mare a TNB va avea aproximativ 850 de locuri, fata de 1.100 cat are in prezent, o acustica si o vizibilitate mai bune. Sala Studio se va reintoarce in folosinta TNB, iar mecanismele care transforma sala intr-una multifunctionala vor fi reactivate.

Va disparea Sala Amfiteatru, dar vor aparea doua sali de cate 350 de locuri in cladirea centrala si una de aproximativ 250 de locuri in subsolurile scenei de la Sala Mare. In plus, vor exista platforme din foaierele extinse de la un capat la celalalt al cladirii. Pe acoperisul cladirii TNB va exista un amfiteatru in aer liber. Totodata, majoritatea instalatiilor cladirii vor fi refacute, inclusiv cea de climatizare.

Nu in ultimul rand, proiectul vizeaza consolidarea cladirii, aceasta fiind in pericol in caz de cutremur, spune Caramitru, bazandu-se pe expertize realizate in 2002 si 2005. "In toata cladirea, intre orele 18.30 si 23.00, sunt in jur de 3.000 de oameni", a precizat acesta.

Si ministrul Culturii a subliniat existenta acestui pericol si nevoia de a "face un efort" pentru renovarea TNB, mentionand ca toti bucurestenii trebuie sa inteleaga si ca accesul se va face mai greu in zona in timpul lucrarilor, ce au prevazuta o perioada de executie de 28 de luni.

Kelemen a mai spus ca se va vedea saptamanal cu directorii institutiilor care isi desfasoara in prezent activitatea in TNB.
In luna mai a anului trecut, consortiul format din Aedificia Carpati si Romest Electronic a castigat licitatia pentru reabilitarea Teatrului National, valoarea contractului fiind de 48 de milioane de euro, fara TVA.

La licitatie s-au inscris 10 firme, existand ulterior contestatii, care au dus la amanarea semnarii contractului.

Teatrul National din Bucuresti "I.L. Caragiale" a inceput in februarie 2007 demersurile de realizare a unor expertize si a unui studiu de fezabilitate in vederea reabilitarii cladirii din centrul Bucurestiului in care-si desfasoara activitatea.

Proiectarea cladirii TNB din Piata Universitatii a inceput in 1963, insa Teatrul National a inceput sa functioneze in acest sediu zece ani mai tarziu, fiind inaugurate pe rand trei sali: Sala Mare, Sala Studio si Sala Atelier.