Imprumutul are o maturitate de 18 ani.

Proiectul se concentreaza pe patru componente, potrivit informatiilor existente pe site-ul Bancii Mondiale.

Prima dintre acestea, rationalizarea retelei de spitale, prin consolidarea spitalelor de importanta majora, care vor deveni structura principala a retelei spitalicesti.

A doua componenta este reprezentata de imbunatatirea asistentei medicale in ambulatorii si va avea doua subcomponente, si anume dezvoltarea serviciilor specializate secundare si reducerea numarului de internari in spitale, respectiv dezvoltarea serviciilor de asistenta medicala primara, la nivelul comunitatilor, prin dezvoltarea unor centre de sanatate multifunctionale.

A treia componenta are ca obiectiv sustinerea guvernantei in sectorul sanatatii si eliminarea decalajului intre strategie si practica si cresterea capacitatii si calitatii serviciilor medicale.

Cea de-a patra componenta are rolul sa sustina managementul proiectelor, monitorizarea, evaluarea si raportarea, prin furnizarea de bunuri, servicii de consultanta si nu numai, training si audit.

Elisabetta Capannelli, country manager al BM, a declarat joi, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca institutia va aproba vineri un imprumut de 250 milioane euro pentru reforma sistemului de sanatate din Romania si ca se asteapta ca Guvernul sa acceseze in acest an o finantare de 300 milioane euro ramasa dintr-un alt imprumut.

Institutia financiara internationala lucreaza cu Guvernul la o noua strategie de parteneriat cu Romania pentru 2014-20-17, care ar putea include o finantare de 1 miliard de euro pe an, a aratat Capannelli.

Ea a mai spus ca ratificarea unui program de catre Parlament, necesara pentru a incepe acordarea finantarilor, ar putea dura pana la sase luni.

Romania va accesa probabil si alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala in acest an, in cadrul unui imprumut de 1 miliard de euro aprobat anul trecut pentru acoperirea deficitului bugetar. Romania a utilizat 700 de milioane de euro din imprumutul pus la dispozitie de institutia financiara.

Romania a tras in octombrie suma de 700 milioane euro din imprumutul de 1 miliard de euro contractat de la Banca Mondiala destinat consolidarii cadrului macroeconomic si reformarii mai multor sectoare.

Proiectul de reforma a sectorului sanitar prevede imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului de sanatate, intarirea preventiei si promovarea sanatatii, furnizarea mai eficienta a serviciilor medicale, dezvoltarea serviciilor secundare specializate in ambulatoriu si promovarea unor trasee clinice pentru bolile netransmisibile cele mai frecvente.

Obiectivele proiectului finantat de Banca Mondiala ar trebui atinse intr-un interval de sase ani.