Ministerul precizeaza ca documentul asigura, in principal, aplicarea unitara la nivelul intregii tari a legislatiei in domeniu, prin punerea in acord a normelor metodologice cu prevederile Legii nr. 66/2016, actul normativ care a modificat, anul acesta, in aprilie, programul de acordare a concediului si indemnizatia pentru cresterea copiilor.

Invitat la emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de ProTV, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a spus ca noile prevederi vor intra in vigoare la 1 iulie, asa cum prevede legea adoptata de Parlament in aprilie.

Potrivii documentuli aflat in dezbatere publica, eliminarea optiunilor de concediu si a nivelurilor maxime ale indemnizatiei, modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului, dar si modalitatea de stabilire a veniturilor care se iau in calcul in raport cu perioada de eligibilitate sunt doar cateva dintre masurile propuse prin noul proiect normativ.

De asemenea, se prevede prelungirea, din oficiu, a perioadei de acordare a stimulentului de insertie pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 66/2016, se aflau in plata, prelungirea sau reluarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei in cazul celor care au optat, in baza reglementarilor anterioare, pentru concediul de pana la 1 an, dar si reluarea, tot din oficiu, a platii drepturilor in cazul in care au fost suspendate ca urmare a neachitarii impozitelor si taxelor locale, inclusiv pe perioada de suspendare.

Proiectul mai stabileste ca persoanele care au nascut anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 66/2016 si care nu au indeplinit conditiile de eligibilitate prevazute de OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, dar indeplinesc conditiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii doi ani inainte de nasterea copilului, pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.

In plus, la solicitarea indemnizatiei de crestere a copilului va fi suficienta depunerea in copie a documentelor justificative si confruntarea acestora cu originalul, fara a mai fi nevoie de legalizarea lor. Mai mult, in cazul copiilor nascuti in strainatate, certificatul/extrasul de nastere va fi solicitat in traducere autorizata, nu si legalizat, ca pana acum.

Potrivit normelor de fundamentare, aplicarea Legii nr. 66/2016 anul acesta ar conduce la un efort bugetar suplimentar de aproximativ 226 milioane lei, in plus fata de bugetul alocat in 2016, de 1,830 miliarde de lei.

Conform estimarilor ministerului, numarul de beneficiari ai indemnizatiei va creste de la 138.700 in prezent la 140.000, iar aproximativ 78.000 de persoane aflate in prezent in plata indemnizatiei vor beneficia de indemnizatia minima majorata de la 600 lei la 1.062 lei. De asemenea, circa 5.500 de persoane care primesc in prezent indemnizatia maxima vor beneficia de eliminarea plafonului maxim al indemnizatiei, pentru 52.000 de persoane aflate in plata indemnizatiei cuantumul indemnizatiei va ramane neschimbat, iar aproape 4.000 de persoane vor beneficia si de flexibilizarea conditiei de eligibilitate prin luarea in considerare a perioadei de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului. In plus, stimulentul de insertie se va majora pentru 39.000 de persoane aflate in plata acestuia, in conditiile in care perioada de acordare a stimulentului de insertie se va prelungi pentru aproximativ 2.000 persoane.

Totodata, va fi nevoie de un efort bugetar suplimentar de circa 16 milioane lei pentru majorarea indemnizatiei acordata persoanelor aflate in concediul pentru cresterea copilului cu handicap intre 3 ani si 7 ani, pentru cei aproximativ 4.000 de beneficiari.

Documentul a fost publicat la data 23 mai 2016, iar propunerile, sugestiile si opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected] in termen de 10 zile calendaristice.