La Sibiu, numarul tatillor care au intrat in concediu paternal este foarte mic.

''Sincer sa fiu in prima saptamana mi-a fost foarte greu. Cu schimbatul nu era asa greu ca imi placea si inainte dar cu mancarea, cu diversificarea: fa-i dimineata asta, la amiaza asta, dar dupa o saptamana spun ca m-am invatat, merge totul de la sine'', explica un tatic.

In Brasov sunt 3 tatici care s-au incumetat sa intre in concediu pentru cresterea copilului. Zoltan nu se numara printre ei desi, atunci cand e casa, munceste cot la cot cu sotia.

"Sincer sa fiu m-ar fi ajutat mai mult daca as fi putut sa fiu acasa in prima luna dupa ce a nascut sotia si a venit acasa de la maternitate, sa fiu acasa cu familia, as fi putut sa ajut mai mult”, spune Zoltan.

Legea prin care tatalui i se ofera posibilitatea sa se implice si el in viata bebelusului este o directiva europeana. Uniunea nu a impus insa statelor membre si ce sanctiuni ar trebui prevazute in caz de nerespectare a ei. Asa ca autoritatile de la noi au decis sa taie indemnizatia de crestere a copilului pe o luna, daca tatal nu vrea sa stea cu bebelusul acasa 30 de zile pe an.

Cei mai multi dintre tatii care nu-si iau concediu paternal se tem ca angajatorul nu le va pastra locul de munca. Sute de familii din toata tara sunt in aceasta situatie.