Pe componente, cresterea preturilor din iunie a fost determinata in mare parte de servicii, ale caror tarife au urcat cu 0,57% fata de luna precedenta, in conditiile deprecierii leului fata de euro, dar si de scumpirea marfurilor nealimentare in medie cu 0,16%.

Marfurile alimentare s-au ieftinit in iunie in medie cu 0,06%, dupa ce preturile au scazut in mai pentru prima data dupa septembrie 2009.

Scaderea usoara a preturilor la marfurile alimentare a fost determinata de ieftinirea grupei "oua" cu 7,83%, in conditiile in care citricele si alte fructe meridionale s-au scumpit cu 3,21% si, in rest, nu au existat alte variatii de peste 1% ale preturilor.

In luna iunie, variatii de peste un punct procentual ale preturilor au mai avut loc la subgrupa "carti, ziare, reviste", care s-au scumpit cu 1%, la grupa de "posta si telecomunicatii", ale carei tarife au avansat cu 1,21%, dar si la serviciile aeriene si telefonie, ale caror preturi au crescut cu 1,58% fiecare.

Analistii au anticipat corect cifrele privind cresterea preturilor de consum in luna iunie, in conditiile in care au estimat o rata anuala a inflatiei de 4,3% - 4,4%, dar previziunile pentru inflatia de la finele anului difera destul de mult, respectiv intre 7% si 8,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, saptamâna trecuta, ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari. Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%.

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de România, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care România trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.