Dragos Bogdan, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a declarat pentru incont.ro ca inspectorii fiscali vor veni incognito in control pentru a-i depista pe cei care incaseaza bani, nu elibereaza bon fiscal si nu ii inregistreaza in contabilitate. 

Acestia vor plati amenzi usturatoare, daca vor fi surprinsi ca nu respecta legea, sanctiunile ajungand pana la 40.000 de lei (circa 10.000 de euro)!

Firmele vor fi obligate sa plateasca impozit pe profit real, mult mai mare fata de cel declarat de compoania evazionista. Potrivit ANAF, zonele cu evaziune fiscala ridicata sunt restaurantele, frizeriile, dar si spalatoriile auto.

"Probabil chiar din acest an, Fiscul va introduce in legislatie controlul indirect, masura prin care orice fel de proba va putea fi folosita impotriva firmelor pentru a aduce la suprafata serviciile nefiscalizate", a explicat Dragos Bogdan.

“In cazul unei spalatorii auto de exemplu, inspectorii fiscali vor sta in fata spalatoriei, iar daca nu ai batut nimic pe casa azi, dar am vazut ca ai spalat zece masini risti amenzi usturatoare”, a mai explicat vicepresedintele ANAF. 

Ceea ce inseamna ca te poti trezi ca inspectorii fiscali vin la spalatorie ca simpli clienti, care urmaresc daca firma are sau nu activitate si daca angajatii dau sau nu bon fiscal pentru incasari.

Daca Fiscul constata ca se face evaziune fiscala, inspectorii incep un control pe loc si aplica amenzi si trec la recalcularea veniturilor reale si, ulterior, te obliga sa platesti diferenta de impozit pe profit.

ATENTIE: Si facturile la utilitati vor putea fi folosite ca dovezi impotriva evazionistilor!
 
Astfel, daca ai un hotel sau o gogoserie, un salon de infrumusetare sau o spalatorie auto, Fiscul va controla pana si facturile la electricitate, apa sau consumul de gaz.

“Inspectorul fiscal va cere facturi de la utilitati. Daca, de exemplu, acestea vor fi uriase, dar incasarile zero, atunci exista o problema”, a explicat Dragos Bogdan.

De exemplu, inspectorii fiscali pot constata in cadrul unui control la o spalatorie auto ca incasarile intr-o luna sunt aproape zero, insa consumul de apa este urias.

Prin urmare, in ochii Fiscului, cel mai probabil spalatoria respectiva “a lucrat la negru”.

Pe de alta parte, daca inspectorii fiscali verifica un restaurant care are un cuptor cu un consum foarte mare, dar nu are niciun bon fiscal emis in casa, atunci serviciile nefiscalizate vor fi aproximate si vor fi incluse in calculul impozitului pe profit si pe venit.

In prezent, masura este la stadiu de proiect, urmand ca notiunea de control indirect  sa fie introdusa in urmatoarele trei luni in Codul de Procedura Fiscala, urmand apoi sa se stabileasca procedurile de aplicare, a mai spus vicepresedintele ANAF.