Stimulentele vor fi acordate numai dupa recuperarea partiala sau integrala a sumelor si virarea acestora, in termen de maximum 30 zile de la recuperare, la bugetul institutiei de control.

Cine primeste bani?

Sporul salarial si stimulentul vor fi acordate atat inspectorilor din Garda Financiara, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat in Constructii, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, Inspectia Muncii si Autoritatea Nationala a Vamilor, cat si celor din ministere si primării, conform unui proiect de lege care reglementează statutul personalului cu atributii de control.

In situatia in care acelasi prejudiciu este descoperit ca urmare a mai multor actiuni de control efectuate de unitati diferite, stimulentul este acordat inspectorilor din structura care a transmis prima actul de control catre institutia care trebuie sa recupereze prejudiciul!

Respectul, reglementat prin lege

Proiectul mai stabileste ca inspectorul are "acces neingradit" in spatiile entitatii controlate, precum si dreptul de a fi tratat civilizat, cu "deferenta" (respect) de catre entitatea controlata si personalul acesteia, "pentru fundamentarea corespunzatoare a constatarilor".

Controlul trebuie derulat la intervale rezonabile de timp, iar entitatea verificata are dreptul sa cunoasca institutia si inspectorii, perioada supusa controlului, modul de desfasurare, rezultatul controlului.

Inspectorii au dreptul la protectie din partea structurilor specializate ale statului fata de amenintarile si violentele la care ar putea fi supusi ei si familia lor, in urma exercitarii atributiilor de serviciu.