"Ieri (miercuri, n.r.) au fost aprobate in Guvern doua acte normative foarte importante, una vizand reluarea activitatii Institutului Cantacuzino, iar a doua a Societatii Antibiotice Iasi. Indiferent cum voi fi interpretat, vreau sa multumesc Guvernului pentru redeschiderea Institutului Cantacuzino, aceasta fiind prevazuta chiar in programul de guvernare", a declarat ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu a spus ca Institutul Cantacuzino devine, prin noua hotarare de Guvern, serviciu de interes economic general si va primi din fondul de rezerva al Guvernului 10 milioane de lei, suma care nu reprezinta ajutor de stat, ci compensatie financiara din partea statului.

Prin utilizarea vaccinului produs in Romania, preturile vor fi de 2,5 ori mai mici decat prin achizitia lui din import.

Ministerul Sanatatii vizeaza, dupa reluarea capacitatii maxime de productie a Institutului Cantacuzino, sa inceapa si fabricarea vaccinului BCG si a cantastimului.

Dozele pentru vaccinarea antigripala au fost cumparate anul trecut din strainatate, deoarece Institutul Cantacuzino si-a inchis linia de productie.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri.