Fara ca povestea vreunui cersetor sa-i stoarca vreo lacrima, un deputat ar vrea sa nu mai vada pe strazi oameni care cersesc.

Copil si ea, o mama isi tine bebelusul in frig, incercand sa-i impresioneze pe trecatori cu colindele cantate la vioara. O doamna se opreste si-i da un banut. Potrivit noului proiect, si fata, dar si femeia care i-a dat banii sunt la fel de vinovate.

"Un cersetor poate castiga si 5 mii de lei pe luna. O parte dintre acesti bani ajunge la crima organizata. Vrei sa ajuti pe cineva, o faci printr-un ONG", spune initiatorul legii, Stefan Pirpiliu.

Si pana acum cersetorii riscau inchisoarea, doar ca, pentru a-i pedepsi, anchetatorii ar trebui sa demonstreze ca au capacitatea sa munceasca, dar nu vor.

Potrivit noului proiect, cersetori sunt cei care traiesc din mila publicului. Daca politistii sau jandarmii ii prind in fapt, ii pot trimite direct dupa gratii, pentru 6 luni pana la 2 ani, iar banii le sunt confiscati.

Amenzi intre 300 si 600 de lei risca si cei care sunt surprinsi dand bani cersetorilor. Propunerea va intra in dezbaterea Parlamentului.