" Este o veste proasta pentru Romania", a declarat Roland Teufell, partener in cadrul firmei de consultanta Ensight Romania care a prezentat studiul.

El a mentionat ca perceptia investitorilor germani asupra Romaniei se datoreaza mai multor factori, precum lipsa de predictibilitate a deciziilor publice, a corupţiei, a infrastructurii slab dezvoltate, dar şi a administratiei publice.

"Transportul bunurilor prin Romania spre Europa de Vest nu mai este competitiv pentru ca este foarte scump din cauza infrastructurii. Administratia publica este perceputa foarte rau de investitori, la fel si sistemul de taxe", a spus Teufell.

El a aratat ca Romania este preceputa ca mai putin atractiva si fata de Bulgaria, iar pentru a atenua aceasta imagine este necesara adoptarea mai multor masuri in anumite sectoare.

"Este necesara restructurarea si transformarea administratiei publice, pentru a deveni competitiva si partener pentru investitori. De asemenea, trebuie redusa influenta politicului asupra administratiei publice, iar sistemul de taxe este prea complex si complicat. Cota unica este competitiva, dar fara niciun fel de crestere o tara nu poate functiona doar cu cota unica", a adaugat Teufel.

Totodata, reprezentantul Enight Romania sustine ca statul ar trebui sa privatizeze mai multe companii la care este actionar majoritar, aceasta fiind o sursa buna de atragere a investitorilor.

"Statul poate privatiza mult mai multe companii. Se pot privatiza producatori de energie, poate TAROM", a conchis Teufel.

Romania a atras anul trecut investitii straine directe de 4,9 miliarde de euro, iar in primele trei luni din acest an valoarea s-a injumatatit.