"Economia globala isi revine, dar intr-un ritm lent. Antreprenorii pot reprezenta solutia accelerarii cresterii economice, deoarece continua sa sfideze tendintele globale, prin gradul mare de incredere in economie si prin planurile de extindere a numarului de locuri de munca. (...) De aceea, autoritatile ar trebui sa lucreze impreuna cu antreprenorii pentru a crea ecosistemele adecvate pentru sustinerea initiativei personale si a afacerilor antreprenoriale", a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

Antreprenorii sunt optimisti in privinta directiei economiei, 71% dintre acestia avand incredere in evolutia pietei interne, iar 66% in evolutia economiei globale, in crestere de la 46% in 2014. 

"Desi optimisti, antreprenorii sunt constienti de riscurile existente, mentionand modificarea conditiilor pietei in care activeaza ca principala amenintare la adresa afacerilor (31%) si indicand instabilitatea de la nivel global ca un pericol potential la adresa afacerilor lor", arata studiul. 

Cea mai mare probabilitate de a face angajari in afara granitelor, in 2016, exista in domeniile: energie regenerabila (75%) si biotehnologie, respectiv industrie farmaceutica (74%), in timp ce serviciile profesionale (26%), transporturile si turismul (15%) sunt zonele in care aceasta probabilitate este cea mai mica. 

Planurile tinerilor pentru cariera

2.807 de tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, care studiaza inca sau sunt activi in piata muncii au dezvaluit care sunt aspiratiile lor privind cariera si ce loc ocupa antreprenoriatul in planurile lor. 

"Multi dintre ei au ambitii antreprenoriale, 65% dintre ei intentionand sa-si lanseze o afacere proprie in viitor, 27% dintre ei intentionand sa faca asta imediat, iar 38% dupa ce vor lucra o vreme pentru un angajator. De altfel, un tanar din patru (25%) a inceput deja sa-si schiteze un plan de afaceri", arata studiul. 

Tinerii romani reflecta tendinta de la nivel global. Studiului Barometrul educatiei si culturii antreprenoriale, realizat de EY in Romania la sfarsitul anului 2014, arata ca studentii isi doresc in proportie de 52% sa inceapa o afacere in urmatorii ani. 86% dintre acestia sunt dispusi sa isi asume riscuri pentru a deveni antreprenori, iar 57% ar prefera sa fie antreprenori si nu manageri intr-o companie. 

In topul obstacolelor in realizarea propriilor idei de afaceri, tinerii indica lipsa accesului la finantare si factorii economici negativi (cu un procentaj de 43% dintre respondenti). Alte bariere sunt concurenta (25%) si lipsa de incredere in sine (25%).

Tinerii romani indica in studiul realizat la nivelul Romaniei lipsa capitalului de inceput, teama de esec si situatia economica incerta ca top trei obstacole pentru a incepe propria afacere.