Franta are cea mai mare cota de contributii sociale cumulate pentru angajat si angajator, de peste 50%, urmata de Belgia cu 48%. In Romania, nivelul contributiilor sociale pentru conditiile normale de munca este de 31,3%, respectiv 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara saptamana trecuta ca reducerea contributiilor sociale reprezinta un risc, insa ar fi cea mai binevenita masura pentru a stimula economia pentru ca munca este supraimpovarata.

3.000 de dolari/luna daca dormi la locul de munca. Unde gasesti un asemenea job

In opinia guvernatorului, numarul de contribuabili trebuie sa fie mai mare decat al celor care beneficiaza de impozitele platite, dar in prezent sunt doar putin peste patru milioane de angajati.

Potrivit Madalinei Racovitan, partener in Departamentul de Taxe al KPMG in Romania, persoanele cu venituri mici suporta cote efective de impozitare ridicate, mai ales in comparatie cu nivelurile pe care cetatenii altor state dezvoltate le platesc.

"Romania nu este un caz singular din acest punct de vedere. Exista o dezbatere ampla in Marea Britanie cu privire la cota de impozit de 50% pentru persoanele cu salarii foarte mari, insa se neglijeaza problema mai presanta a cotelor marginale de impozitare de peste 50% pentru multe dintre persoanele cu venituri medii spre mici, ca efect al presiunii impozitului pe venit, a contributiilor sociale obligatorii si anularii unor stimulente fiscale", a spus Racovitan.

Ea incurajeaza Guvernul sa continue politica de reducere a cotelor de contributii sociale, inceputa anul trecut si introducerea plafonarii pentru toate tipurile de contributii sociale la un nivel rezonabil (inclusiv pentru asigurarile sociale de sanatate si de somaj).

"O asemenea masura ar fi de natura sa amelioreze nivelul de conformitate a contribuabililor cu prevederile legislative si, pe termen lung, va genera venituri mai mari pentru diversele bugete de asigurari sociale", mai spune Racovitan.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat in luna august ca Guvernul a decis sa amane reducerea contributiilor sociale pentru angajatori pana la "momentul optim", deoarece in situatia economica actuala nu isi permite sa adopte o asemenea masura.

Citeste si

3.000 de dolari/luna daca dormi la locul de munca. Unde gasesti un asemenea job