De o 100.000 de ori cat toate hidrocentralele, centralele nucleare si termocentralele din toata lumea - aceasta este puterea impresionanata a laserului ELI-NP.

"Unul dintre fenomenele extraordinare care se produce este ca actionand cu, acest fascicul extraordinar de puternic, particulele din care sunt constituite materialele pur si simplu pleaca din acel loc. Sunt accelerate si pleaca. Si atunci ai foita de material. Se actioneaza cu laserul si in momentul acela pleaca foita cu aproape viteza luminii. Deci ar fi prima data cand se poate deplasa un obiect cu totul, cu o viteza extraodinar de mare. Si de aici ideea cu teleportarea", explica prof. dr. Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizica de la Magurele.

Ceea ce inseamna ca foita de material ar putea ajunge din Romania in China in 0,02 secunde, daca ar fi transportata cu 300.000 de kilometri pe secunda.

Pana sa ne teleporteze, laserul ar putea fi folosit insa la depistarea uraniului sau plutoniului, pe care teroristii ar incerca sa le introduca intr-o tara. Sau pentru diagnosticarea bolilor de inima si tratarea cancerului. 28 de firme din toata lumea s-au aratat deja interesate de proiect.

Laserul ar dezvolta si turismul de cercetare. Constructia lui ar trebui sa inceapa in 2012 si costa 280 de milioane de euro. Statul roman trebuie sa plateasca aproape o cincime, restul, Comisia Europeana.