Produsul de pe raft ajunge sa fie de trei sau chiar patru ori mai scump fata de pretul de la crescatorie.
Intr-un supermarket din Bucuresti un litru de lapte romanesc costa intre 3,7 si 4,3 lei. Dar poate ajunge la 5 - 5,5 lei daca vorbim de lapte eco sau bio.

Suprinzator, in acelasi supermarket un litru de lapte adus insa din strainatate costa mai putin decat cel romanesc.

Fermierii spun ca de la ei pleaca laptele cu 1 leu pe litru. Un pret de productie cu 25- 30% mai mic decat cel practicat de fermierii din Polonia, Slovacia sau Ungaria - tari unde laptele este mai ieftin la supermarket decat in Romania.

Transportul adauga insa cateva zeci de procente la pretul final. Asa ca fermierii spun ca cei care castiga cel mai mult sunt intermediarii si comerciantii. Consiliul Concurentei spune ca nu are de gand sa declanseze o investigatie pe piata laptelui, pentru ca nu sunt informatii legate de intelegeri asupra pretului.

Suntem pe locul doi in Europa la productia de porumb cu 9,2 milioane de tone anul acesta si intre primii 10 producatori de lapte, tot la nivel european. Teoretic, avem toate ingredientele necesare pentru un mic dejun ieftin, dar sanatos.

Practic, fulgii de porumb ii importam in mare parte, iar laptele, surprinzator, este cel mai scump din Uniunea Europeana.

Potrivit unei cercetari de piata facuta de autoritatile europene, in 2008 pretul unui litru de lapte in Romania era de 1,32 euro, fata de 1 euro in Elvetia, Finlanda sau Austria. De atunci leul s-a mai depreciat.

Chiar si-asa, laptele romanesc este in continuare scump. La cursul de astazi un litru de lapte se vinde cu aproape 0,9 eurocenti. De aproape patru ori mai mult ca in Bulgaria. Si sensibil peste celelate tari din regiune.

Pe de alta palte, majoritatea fermierilor romani sunt prost organizati. Asa se face ca 90% dintre cele 850.000 de crescatoriile de vaci sunt de fapt ferme de familie cu unul sau doua animale, cu care procesatorii n-au cum sa faca afaceri.

In consecinta, aproape 80% din laptele produs in Romania se vinde direct de la producator sau se duce in autoconsum. Una peste alta, industria laptelui genereaza 900 de milioane de euro anual, de trei ori sub potential.