Potrivit noilor reguli ale Ministerului Muncii din Romania, cei care cer ajutoare sociale, dar care au bijuterii sau detin mai mult de 100 de grame de aur, opere de arta, portelanuri, blanuri sau obiecte de cristal, vor fi exclusi de la plata indemnizatiilor.

Oficialii de la Bucuresti au negat ca legea i-ar avea in vedere in primul rand pe cei de etnie roma cu aceasta masura, scrie Daily Mail, care adauga ca autoritatile nu au nicio parghie de a-i controla pe saraci si se bazeaza strict pe declaratiile benevole.

Asociatiile de romi au declarat ca legea este discriminatorie, in conditiile in care bijuteriile din aur se transmit din generatie in generatie in familiile de romi, sunt un simbol cultural si nu ar trebui ascunse, ci, din contra, purtate cu mandrie.

Noua lege “dura”, mai comenteaza jurnalistii englezi, se aplica si in cazul celor care nu sunt inregistrati ca fiind platitori de taxe, stiind fiind faptul ca personele de etnie roma sunt discriminate la angajare si sunt nevoite sa-si castige painea din activitati ilegale sau din cersit – niciuna dintre aceste activitati nefiind impozitata.

Datele recente arata ca aproape 8 milioane de romani primeau ajutoare sociale direct din fonduri de la Guvern si multi altii beneficiau de ajutoare de la autoritatile locale. Totodata, in Romania sunt 5,2 milioane de angajati dintr-o populatie de 19,5 milioane de persoane, mai scrie Daily Mail.