Pentru inceput, invatamantul universitar va fi corelat cu piata muncii. Pana pe 1 aprilie universitatile sunt obligate sa publice exact situatia absolventilor. Cati au terminat, cati dintre ei s-au angajat si cati si-au gasit de munca in specializarea pe care au absolvit-o.

In plus toate universitatile care pastreaza specializari neautorizate intra in lichidare. Apar masuri noi si anti-plagiat cum ar fi softurile care verifica daca tinerii si-au copiat lucrarea de diploma de pe internet.

"Nu este niciun furt mai grav decat frutul intellectual, iar acest lucru trebuie sa inceteze", spune Daniel Funeriu, ministrul Educatiei.

Schimbari vor fi si in invatamantul preuniversitar. Scolarii care sunt acum in clasa a patra vor termina gimnaziul intr-a noua. Se modifica astfel si inscrierea la liceu, iar acolo unde este cazul se organizeaza admitere. 

Acolo unde numarul de candidati nu depaseste numarul de locuri, nu se organizeaza examen. In liceele unde e bataie pe locuri se iau in discutie media de absolvire a gimnaziului si evaluarile de la sfarsitul clasei a noua care conteaza in proportie de 70%. Restul de 30 % reprezinta examenul propriu-zis.

Din 2012, grupa pregatitoare de la gradinita devine si ea obligatorie pentru toti copiii care implinesc sase ani. Nu conteaza daca orele se vor face in scoli sau gradinite si nici daca acestea sunt de stat sau particulare. Institutii acreditate sa fie.