Ca sa nu se mai intample asta, ar trebui ca autoritatile sa invete din aceasta palma si sa se gandeasca la o noua strategie, astfel incat niciodata doctoriile vitale sa nu mai lipseasca de pe piata.

Indiferent de oras, bolnavii de cancer sau rudele lor merg din farmacie in farmacie si cauta medicamentele care alina durerile groaznice. Raspunsul pe care il primesc este din pacate acelasi: nu avem.

Numai in judetul Dolj sunt peste 2.000 de suferinzi dintre care jumatate au nevoie deja de morfina. Oamenii nu inceteaza sa se roage, insa suferinta este de la zi la zi tot mai mare.

Criza ar trebui sa ia sfarsit in doua zile, spun reprezentantii companiei producatoare.

Aceasta criza a morfinei scoate in fata o hiba uriasa din sistem. Un astfel de blocaj s-ar putea produce oricand. Si asta pentru ca sunt multe medicamente care nu au inlocuitor in Romania. Si din pacate nu trateaza doar boli grave, ci si rare.

Asa ca in loc sa caute explicatii, cei din Mnisterul Sanatatii ar trebui sa gaseasca solutii.

"O modalitate de monitorizare a pietei nu exista, ar insemna sa stim ce are fiecare firma in depozit. Ceea ce putem noi face, daca ne gandeam ca s-ar putea intampla, este sa creem niste stocuri de rezerva", a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat Ministerul Sanatatii.

Sau sa modificam legea pentru ca niciun vanzator unic de medicamente sa nu mai poate bloca tratamentele bolnavilor fara sa plateasca pentru asta.

In paralel, Guvernul a cerut inca de ieri un centralizator cu doctoriile de pe piata.

"Vom avea o evaluare si o sinteza a acestor achizitii de medicamente din sursa unica pentru a nu mai ajunge intr-o astfel de situatie de forta majora", a spus Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

In prezent, in Romania sint 20.000 de bolnavi de cancer care depind de morfina rapida opioida.