"Primele companii aflate in subordinea Ministerului Economiei, Comertului ;i Mediului de Afaceri care vor avea management profesionist desemnat prin metode specifice au fost stabilite la nivel guvernamental, la propunerea MECMA. Companiile sunt S.C. Hidroelectrica S.A, S.C. Oltchim S.A, Societatea Natională a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Compania Nationala Romarm S.A.", se arata într-un comunicat transmis de Ministerul Economiei.

Marti, 13 septembrie, expira termenul de depunere a ofertelor pentru alegerea consultantului care va sprijini MECMA in procesul de recrutare a noilor manageri. Compania de consultanta care va castiga selectia va intocmi pentru fiecare dintre cele cinci companii caietele de sarcini ce vor sta la baza licitatiilor pentru desemnarea firmelor de recrutare.

Surse guvernamentale, citate de Mediafax saptamana trecuta, spuneau ca Hidroelectrica, Oltchim, Tarom si CFR Marfa sunt companiile de stat unde atat FMI, cat si autoritatile romane au convenit pana acum sa numească management privat, lista finala urmand sa fie definitivata pana la jumatatea lunii septembrie. Ministerul Economiei a propus o lista de sapte companii care vor avea management privat, respectiv Compania Nationala a Huilei (CNH), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Elcen, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romaero si Oltchim.

Dintre aceste companii, doar Hidroelectrica si Oltchim se afla si pe lista de propuneri a FMI.

Salariile de pana la 4 milioane de euro

Salariul viitorilor sefi va fi stabilit in functie de cati bani produce compania si cati salariati are. Seful Romaero va castiga 11.600 de euro pe luna, iar cel de la Romarm 11.700. Boss-ul de la Oltchim va primi 22.650 de euro. Iar la CFR Marfa, CNH, SNLO, CFR Calatori si Metrorex salariile sunt intre 23 si 30 de mii de euro.
 
Lozul cel mare il vor trage si sefii altor 5 companii de stat. La Tarom directorul va incasa 41.000 de euro pe luna. La Transelectrica mai pune 600 de euro. La Romgaz leafa sare la 43 de mii. La Hidroeclectrica, la 53.000. Iar cel mai mare salariu il va avea viitorul sef de la Nuclearelectrica, 75.755 de euro, pe luna.
 
Acesta este contractul standard pe care il vor semna viitori directori de la companiile de stat. Are 11 pagini insa odata semnat poate aduce sute de mii daca nu milioane de euro pe an. Sumele par astronomice. Insa sunt bani de buzunar pe langa primele pe care sefii acestor companii le-ar putea primi daca vor obtine un profit peste asteptari: 2,7 milioane de euro, la Hidroelectrica, 3,1 milioane, la Transgaz si 4,5 milioane de euro, la Romgaz. "Acestea sunt detalii care vor fi stabilite dupa ce consultantii vor termina procedurile de selectie", a spus premierul Emil Boc.

Citeste si

FT: Situatia Romaniei este fragila. Tarile din Europa Centrala si de Est au putine posibilitati de a-si sustine economia

Romanii cheltuie 67% din bugetul familie pe mancare si vicii. Analisti: PIB-ul nu va fi impulsionat de consum