Potrivit reprezentantului EURAD (Europe against Drugs) la Consiliul Europei, Gigel Lazar, Romania a ajuns pe locul patru in UE in ceea ce priveste consumul de produse etnobotanice, in conditiile in care in 2008 nici nu figura in acest clasament.

Lazar a explicat ca in Romania sunt peste 400 de magazine care comercializeaza astfel de produse si peste 500.000 de consumatori, fenomenul fiind considerat "o explozie", scrie Mediafax.

In Europa, cel mai mare consum de etnobotanice se inregistreaza in Marea Britanie, urmata de Germania, Olanda si Romania.

In opinia lui Lazar, lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat tinerii nu sunt informati despre consecintele consumului unor astfel de produse.

Dupa interzicerea de catre Guvern a consumului de etnobotanice, detinatorii de astfel de magazine au descoperit alte produse, neacoperite de lege, care sunt extrem de periculoase pentru tineri, sustin specialistii.

Reprezentanta Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu, a explicat ca produsele etnobotanice sunt mai periculoase decat drogurile, pentru ca nu sunt cunoscute efectele pe care aceste produse il pot avea si, prin urmare, medicii nu stiu ce tratamente pot aplica.