Avocata Bianca Axevopol  spune  că cele aproximativ 50 de dosare care sunt în prezent pe rol au fost depuse în instanţă înainte de modificarea ordonanÅ£ei, dar orice familie care vrea să recupereze drepturile restante pot face apel la justiÅ£ie. „Oricine se află într-o situaÅ£ie similară poate da statul în judecată, cu condiÅ£ia ca ca sumele cerute să se încadreze într-o perioadă trei ani, după care se prescriu. De exemplu, o mamă care a născut gemeni sau tripleÅ£i acum maximum trei ani poate apela la justiÅ£ie, pentru a primi indemnizaÅ£ia de 600 de lei pentru fiecare din copiii născuÅ£i”, a spus Bianca Axevopol. Ea a precizat că se aÅŸteaptă ca ÅŸi alte familii să aibă câÅŸtig de cauză pe baza precedentului juridic.

 

ReprezentanÅ£ii Ministerului Muncii susÅ£in că vor face aceste plăţi, în condiÅ£iile în care se vor acorda în baza unor hotarâri judecătoreÅŸti, dar consideră anormală situÅ£ia. „Este dreptul dumnealor să apeleze la instanţă ÅŸi dacă hotărârile sunt definitive ÅŸi irevocabile suntem obligaÅ£i să facem plăţile. SituaÅ£ia este puÅ£in anormală în condiÅ£iile în care ordonanÅ£a a fost modificată, la iniÅ£iativa aceloraÅŸi părinÅ£i, ÅŸi din vară se acordă indemnizaÅ£ii pentru fiecare copil născut ÅŸi nu pentru fiecare naÅŸtere”, a spus secretarul de stat din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu. Ea a spus că, la jumătatea anului trecut, în România erau aproximativ 1.500 de copii gemeni sau tripleÅ£i.

 

OrdonanÅ£a 148/2005 a fost modificată la jumătatea anului trecut, la iniÅ£iativa unui grup de părinÅ£i, statul fiind obligat să plătească indemnizaÅ£ia pentru creÅŸterea copilului până la vârsta de doi ani ÅŸi în cazul copiilor proveniÅ£i din sarcini multiple. Astfel, părinÅ£ii primesc, timp de doi ani, 85% din veniturile câÅŸtigate în anul anterior naÅŸterii, dar nu mai mult de 4.000 de lei, la care se adaugă o indemnizaÅ£ie de 600 de lei, pentru fiecare copil provenit din sarcini multiple.