Brazilia a depasit asteptarile. A devenit a sasea mare economie mondiala

Regatul Unit se situeaza la ora actuala pe locul sapte in topul celor mai mari economii mondiale. Brazilia este statul care a lasat in urma Marea Britanie, devenint astfel a sasea economie globala.

Potrivit datelor agentiei Bloomberg, PIB-ul Braziliei a crescut la 2,7% in 2011, cu o treime mai mult decat in 2010 si cel mai slab nivel din 2003. In a doua jumatate a anului trecut, economia Braziliei a stagnat pe fondul eforturilor de a controla inflatia, dar si a perceptiilor negative cu privire la criza datoriilor din zona euro.

„Daca criza financiara globala nu s-ar fi inrautatir in al doilea trimestru de anul trecut, cresterea noastra din 2011 ar fi fost de aproape 4%”, a declarat ministrul de Finante al Braziliei, Guido Mantega.

Tim Ohlenburg, economist senior la Centrul Cercetarilor Economice si de Business, sustine ca cifrele economiei Braziliei sunt cu aproape 49,2 miliarde de dolari mai mari decat cele inregistrate de Regatul Unit in 2011, bazandu-se pe preturi si cursul mediu de schimb.

Ohlenburg afirma: „Este o miscare naturala. Brazilia numara o populatie numeroasa, detine resurse masive si o industrie locala suficient de puternica. Vorbim despre o tara care si-a propus sa se autodepaseasca.”

Incetinirea Braziliei de-a lungul anilor se „datoreaza” scaderii economice la nivel global, a tuturor statelor. In China, de exemplu, acolo unde PIB-ul a scazut cu 8,9% de la 10,3% - atat cat era in 2010, premierul asiatic a fixat un obiectiv de 7,5% pentru 2012.

Desi China si-a depasit constant previziunile economice in ultimii ani, investitorii sunt in continuare precauti in ceea ce priveste titlurile de pe pietele emergente. Indicele MSCI a pierdut aproape 3 procente in ultimele doua zile.

In India, cresterea economica a inceput sa stagneze inca din vara anului trecut. Analistii se asteptau la o majorare de 6,9% in anul fiscal incheiat in martie, in timp ce guvernantii prognozau o crestere de 9%.

Banca centrala a redus inflatia de la 10% la 6,5% in cea de-a doua parte a anului trecut. Totodata, exista sperante cu privire la reducerea ratei dobanzilor, precum si unei modeste reveniri a cresterii PIB-ului in 2012.

In Rusia, preturile ridicate ale petrolului au mentinut economia pe linia de plutire, in ciuda incetinirii din industrie.
Cu toate astea, cresterea PIB-ului la nivel mondial da semne de intarziere. In ianuarie, s-a situat la 3,9%, in comparatie cu 4,3% fata de 2011. Pentru anul acesta, chiar si guvernantii prevad o incetinire situata intre 3,6 – 4%. Economistii independenti prognozeaza chiar cifre mai mici decat atat.

Cresterea economiei Braziliei va da un impuls eforturilor bancilor centrale de a reduce ratele dobanzilor, noteaza Bloomberg. Ratele mai mici ar putea promova o revenire a economiei braziliene, crede Alberto Ramos, analist la Goldman Sachs.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,3% in al patrulea trimestru din 2011 in comparatie cu trimestrul anterior, mai mult decat estimarile analistilor, care prognozau o majorare de 0,2%.  

„Cresterea din ultimul trimestru de anul trecut ar trebui sa marcheze un trend crescator al PIB-ului”, este de parere Marcelo Kfoury, economist al Citi.

In ceea ce priveste 2012, specialistii financiari se asteapta ca Produsul Intern Brut sa creasca la 3,3% fata de anul trecut, urmand sa atinga 4,15% in 2012, arata un studiu al bancii centrale din Brazilia.

Provocarile guvernului de anul acesta constau in gestionarea fluxurilor internationale de capital reinvestit, pentru stabilizarea economiei mondiale. In acest mod, investitorii vor cataloga activele de pe pietele emergente ca prezentand riscuri ridicate.

Marea Britanie, locul sapte in clasamentul marilor economii globale

UK a ajuns sa aiba datorii de cinci ori mai mari ca PIB-ul national, ajungand la acelasi nivel cu Japonia, relateaza si presa britanica.

La inceputul acestui an, publicatia Daily Mail a prezentat un grafic ce evidentia faptul ca datoria publica a Marii Britanii, care a ajuns sa fie, in ultimii trei ani, de cinci ori valoarea PIB-ului national.

Crestere alarmanta, in conditiile in care actuala criza financiara este alimentata tocmai de datoriile care fac imposibile imptumuturile de pe piete, potrivit companiei de consultanta McKinsey.

In conditiile actuale, Marea Britanie ar ajunge abia in 2020 la nivelul datoriei inregistrat inainte de 2003.

Intr-un raport de 60 de pagini, McKinsey Global Institute compara evolutia marilor economii ale lumii din 2008 si pana in prezent si remarca: “Marea Britanie trebuie sa aplice masuri dificile: sa reduca deficitele guvernamentale si sa incurajeze reducerea datoriilor gospodariilor, dar fara a pune in pericol cresterea PIB-ului”.

In conditiile imprumuturilor din ce in ce mai scumpe, cauzate de criza economica, datoria publica a Marii Britanii a crescut de la 487% din PIB, in 2008, la 507% din PIB, la jumatatea anului trecut, arata raportul McKinsey. Asta in conditiile in care, in 2003, datoria se situa la 300% din PIB.

Dintre marile economii ale lumii, doar Japonia are o datorie usor mai mare. Spre comparatie, Spania, tara care se confrunta cu grave probleme financiare, se apropie de 400% din PIB, in timp ce SUA au o datorie sub 300% din PIB, in scadere in ultima perioada.