Dar ce se intampla daca perioada lectiilor de la scoala a trecut sau costul unei pregatiri particulare este prea mare, mai ales acum, pe timp de criza?

Solutia ramasa este studiul individual, scop destul de greu de atins, tinand cont de faptul ca invatarea unei limbi straine presupune interactiune si asistenta unei persoane care cunoaste mai bine decat tine acea limba.

In acest scop, mediul online poate veni in ajutor prin platformele educationale care pun la dispozitia utilizatorului modalitati eficiente si necostisitoare de invatare a unei limbi straine.

Astfel, comunitatile Livemocha sau SharedTalk au dezvoltat  conceptul de invatare a unei limbi straine pe baza interactiunii dintre vorbitorii nativi ai unei limbi si cei care vor sa invete.

Cum functioneaza?

Livemocha imbina mediul online de invatare a limbilor straine cu posibilitatea exersarii cu ajutorul vorbitorilor nativi. Fie ca vrei sa inveti engleza, franceza sau poate araba, cu siguranta vei gasi un membru Livemocha dispus sa te ajute in schimbul unor lectii de romana. Instruirea incepe cand oamenii invata unii de la ceilalti, iar procesul devine mai interesant cand persoane din diferite parti ale lumii se vor implica.

Mai departe, pe SharedTalk, daca iti faci cont, vei gasi oameni care vor sa invete limba romana, iar tu poti invata de la ei franceza, italiana sau engleza intr-un schimb de experienta. Poate te si imprietenesti si ii vizitezi!

Motivatia vine exact din aceasta interactiune: vei fi ajutat sa inveti si ai posibilitatea sa ajuti la randul tau. De asemenea, site-ul pune la dispozitie si oportunitati de exersare a cunostintelor pentru a progresa. Poti studia in ritmul propriu, cand ai timp liber, poti repeta lectiile cand doresti, avand posibilitatea de a invata cate limbi straine doresti, fara niciun cost. Fiecare lectie include exercitii de conversatie, de scriere si de citire, corectate apoi de partenerii de studiu din diferite tari.

Ce limbi straine poti invata?

Site-ul ofera posibilitatea de a studia peste 30 de limbi straine, de la cele mai cautate pe piata muncii, cum ar fi engleza, franceza ori germana, pana la limbile de nisa, precum polona, bulgara, ceha sau sarba.

Dragos Gheban afirma ca, pe langa germana, sunt din ce in ce mai solicitate si limbi din Europa de Est, dar si cele din nordul Europei, ca olandeza, suedeza sau finlandeza.

Si  Word2Word ofera materiale utile, precum cursuri, exercitii, inregistrari de conversatii, pentru a-ti testa cunostintele sau pentru a invata o limba straina. Iar pe Linguasnet poti participa gratis la cursuri de limba spaniola, engleza si portugheza. De exemplu, cursurile sunt pentru nivelul "incepator", cuprind cate 14 lectii si includ sectiuni de vocabular, animatie, jocuri, dar si exercitii interactive.

Daca doresti sa iti imbunatatesti limba engleza, poti vizita site-ul BBC Romania pentru a avea acces la materiale de tipul: "Descifrati vocabularul Hip-Hop", "Cele mai noi expresii din viata de zi cu zi" sau "Engleza extremelor".