Sarbu a fost numit de Parlament in acest post in data de 16 iunie. Anterior, el a fost membru neexecutiv in Consiliul ASF. 

In 2 iulie, la sesizarea Partidului Democat Liberal, judecatorii CC au hotarat ca numirea lui Sarbu in functia de prim-vicepresedinte al ASF este neconstitutionala. In motivarea instantei se arata ca Sarbu nu are o experienta profesionala specifica acestei functii. 

"Marian Sarbu nu are o experienta profesionala specifica in materie de minim noua ani. Curtea constata ca acesta nu intruneste conditia prevazuta de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2012 pentru numirea in functia de prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara. Prin urmare, Hotararea Parlamentului nr.26/2014 este nelegala in ceea ce priveste aceasta numire", se arata in motivarea CC de la inceputul lunii iulie. 

Potrivit ASF, presedintele institutiei, Misu Negritoiu, a constatat, printr-o decizie adoptata luni, incetarea mandatului de membru executiv si prim-vicepresedinte al ASF al lui Marian Sarbu, cu data de 18 iulie. 

Anterior numirii lui Sarbu, functia de prim-vicepresedinte ASF a fost detinuta de Daniel Daianu, in prezent consilier in cadrul institutiei, post pe care il va ocupa pana la 30 septembrie.