O modificare importanta a Codului Fiscal, din 2016, ne atentioneaza ca, de acum inainte, impozitul va fi calculat in functie de modul in care folosim spatiul de locuinta sau firma. Asa se face ca toti cei care au sediul firmei in apartamentele personale se vor trezi cu cresteri de impozite de la 250% pana la aproape 2000 de procente.

Daca in 2015 pentru un apartament de 50mp in Bucuresti plateati un impozit de 145 de lei, in 2016 veti plati cu 37 de lei mai mult, adica 182 de lei. Asta inseamna o crestere de 27%.

Impozitul pe locuinte se calculeaza cu ajutorul unei formule care tine cont de suprafata casei sau apartamentului. Dar si de marimea localitatii, pozitia proprietatii si materialele de constructie folosite. Doua dintre aceste variabile au fost majorate. Asa ca impozitul total se poate dubla in unele cazuri.

„Prima dintre modificarile absolute ale Codului Fiscal din 2016 este majorarea pretului pe metru patrat de constructie cand determinam valoarea impozitului. Astfel pentru o cladire din beton, din centru, cu dotari moderne, pretul se majoreaza la 1000 de lei - de la 935 de lei", spune Adrian Benta consultant fiscal, auditor financiar.

Daca va folositi apartamentul drept sediu de firma, PFA sau cabinet trebuie sa stiti ca de anul viitor veti plati un impozit cu 250 de procente mai mare. Asta inseamna ca pentru un spatiu de 50 de mp in Bucuresti platiti acum 145 de lei insa de anul viitor veti plati nu mai putin de 364 de lei.

Si asta doar pentru capitala. In Ramnicu Valcea, Calarasi sau Turda impozitele pentru sediile de firma au explodat la propriu fiind chiar si de aproape 20 de ori mai mari fata de anul acesta.

Motivul, pentru prima data in ultimii 25 de ani, imobilele sunt impozitate in functie de destinatia acestora, adica locuinta sau sediu de firma.

In ceea ce priveste locuintele, cel mai mult vor avea de platit cei din Tecuci, Arad si Campina.

Daca la spatiile de locuit cota de impozitare va fi de maximum 0,2%, pentru firme poate ajunge pana la 2 procente din valoarea cladirii.