"Este greu de spus cine este vinovat, trebuie sa asteptam rezultatele comisie de ancheta. Este o situatie tragica, dar imprevizibila. Nu se stie cauza, dar nu putem vorbi de dotare. Sectia de neonatologie este reabilitata si dotata la standarde moderne printr-o finantare a Guvernului elvetian si a Guvernului roman", precizeaza Astarastoaie.

El spune ca programul de reabilitare, care a durat cativa ani, a fost finalizat in 2009, iar 80% din finantare a fost asigurata de guvernul elvetian: " Guvernul elvetian a investit in ultimii ani in cinci maternitati din Iasi, Cluj, Timisoara si Bucuresti. Cele mai mari sume au venit la Maternitatea Giulesti. Sectia de neonatologie este dotata la cele mai inalte standarde, totul a fost renovat, refacut. Este o unitate de varf".

Sectia de neonatologie a Maternitatii Giulesti dispune de un sistem de monitorizare asistat de calculator care nu necesita prezenta unei asistente in interiorul sectiei de terapie, mai precizeaza Astarastoaie. "Monitorizarea este pe aparate, astfel incat asistenta care supervizeaza sta in exteriorul sectiei de terapie intensiva. Este un sistem modern care ajuta la evitarea infectiilor, avand in vedere ca vorbim despre copii nascuti prematur."

Explozia produsa la Sectia de Terapie Intensiva de la Maternitatea Giulesti, in urma careia au murit patru bebelusi, ar fi fost declansata de un scurtcircuit, probabil de la o improvizatie de alimentare a aerului conditionat, respectiv de la neizolarea a doua fire, conform unor surse judiciare citate de agentia Mediafax.

Apoi, toti ochii s-au mutat pe Spitalul Grigore Alexandrescu, acolo unde au fost dusi cei opt copii care au fost scosi din foc la Maternitatea Giulesti. Pe unul dintre ei, medicii l-au pierdut din pacate. Si starea celorlalti este in continuare grava si medicii evita deocamdata sa dea un pronostic clar in privinta evolutiei lor.

Este cumplit pentru parintii care asteapta o incurajare cat de mica. Oamenii nici macar nu stiu cat de afectati sunt bebelusii lor, pentru ca trei dintre ei au ajuns acolo cu bratarile de identificare arse, asa ca medicii dau deocamdata vestile in grup.

Sapte bebelusi mai sunt internati, in prezent, la Spitalul Grigore Alexandrescu, dar dintre ei unul singur are mari sanse de supravietuire, pentru ca are arsuri pe doar 7% din suprafata corpului.

"Starea este foarte grava, pentru ca sunt mici, nascuti prematur si sunt putine sanse sa scape cu viata. Doi sunt inca intubati", a declarat Radu Balanescu, directorul medical al Spitalului Grigore Alexandrescu.