Consiliul National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) considera ca modificarea sistemului de impozitare in cazul microintreprinderilor va afecta si mai mult mediul de afaceri din Romania si va duce la inchiderea unui numar insemnat de firme.

Potrivit sondajului realizat de patronat, odata cu introducerea impozitului pe profit, mai mult de jumatate dintre firme vor da afara una-doua persoane, peste 36% vor concedia 3-4 angajati, iar zece procente se gandesc sa renunte la 5-9 salariati.

Pana la sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au avut un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si cea a impozitului pe venit, de 3%. De la 1 ianuarie 2010, microintreprinderile platesc impozit pe profit de 16%.

Membrii CNIPMMR nu sunt de acord nici cu impozitul forfetar, pe care Executivul intentioneaza sa-l aplice in acest an, dar nici cu mentinerea impozitului minim.

Cerem ca reglementarea impozitului forfetar să vizeze cu prioritate sectoarele in care activeaza firmele multinationale si marile intreprinderi, domeniile vizate fiind industria chimica si petrochimica, industria tutunului si alcoolului si domeniul jocurilor de noroc”, a spus presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu (foto)..

Reprezentantii IMM-urilor propun, totodata, ca impozitarea sa excluda veniturile situate sub un plafon minim de 50.000 de euro.

Pentru reducerea numarului de falimente in randul IMM-urilor, patronii solicita de asemenea, ca plata TVA-ului sa se faca la incasarea facturii.