Cei mai multi patroni de restaurante cred cu tarie ca romanii rafinati pot fi multumiti numai cu specialitati din import.

"Cotletele de berbecut din Australia sunt foarte solicitate...noi avem foarte multe preparate din miel de Australia," spune reprezentantul unui restaurant. 

Mult mai gras ca mielul romanesc, cel australian cade destul de greu la stomac daca nu este combinat cu diverse sosuri, avertizeaza insa specialistii.

Astfel, de exemplu, friptura de miel poate fi mai usor de digerat si mai racoroasa, daca pui peste un sos de portocale cu menta...

In egala masura, patronii nostri de restaurante ii lasa pe crescatorii romani cu ochii in soare si cumpara din Australia, Brazilia si Noua Zeelanda: cam 219 tone de cotlete si pulpe pe an. E mai comod, dar nu neaparat si sanatos, cred cunoscatorii.

Mielul romanesc are anul acesta 6 kilograme si este de doua ori mai zvelt ca in mod normal. In timp ce australianul sta intr-un spatiu inchis, inghite furaje si granule si creste intr-o luna cat altii in 7 , "sportivul" nostru zburda pe campii si paste fan cosit si muguri de catina. In felul acesta, nimic nu se pierde, totul se castiga si se transforma intr-o friptura naturala.

Din Austrialia, carnea ajunge in hipermarket bocna. Tesutul din carne isi pierde toata aroma, spun veterinarii. Cel romanesc, in schimb e bun pentru stufat si drob.

Intre timp, mioarele noastre se imperecheaza cu berbecii Texel si Suffolk ca sa creasca in masa musculara intr-un timp record, asa ca in curand toate fripturile vor fi la fel!

Preturi carne de miel:

MIEL ROMANESC - 6 KG/ 25 de lei pe kilogram

MIEL AUSTRALIAN - 15 KG/35 de lei pe kilogram