Curtea de Apel Bucuresti a admis apelul procurorilor si l-a condamnat pe Mihai Necolaiciuc la patru ani si sase luni de inchisoare pentru utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice. De asemenea, judecatorii i-au interzis lui Necolaiciuc unele drepturi civile, pentru o durata de cinci ani.

Din pedeapsa lui Necolaiciuc va fi scazuta perioada in care a stat in arest, respectiv din 17 iunie 2009 pana in 18 octombrie 2011.

In acelasi dosar, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice din CN CFR SA, a fost condamnata la trei ani ani de inchisoare cu executare, pentru aceeasi infractiune.

Judecatorii au admis actiunea civila formulata de Ministerul Transporturilor si i-au obligat pe inculpati sa ii plateasca, in solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei.

Decizia este definitiva, astfel ca Mihai Necolaiciuc si Viorica Olaeru urmeaza sa fie incarcerati.

Prin decizia de vineri, Curtea de Apel Bucuresti a schimbat pedeapsa data de prima instanta, respectiv de Judecatoria Sectorului 1, care a hotarat, in 7 ianuarie, ca Mihai Necolaiciuc si Viorica Olaeru nu sunt vinovati de faptele de care a fost acuzat de procurori in rechizitoriul care a ajuns in fata judecatorilor, motiv pentru care i-a achitat.

Procurorii aratau, in rechizitoriul prin care, in mai 2011, i-au trimis in judecata pe Necolaiciuc si Olaeru, ca in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea "Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor", care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.

In ceea ce priveste CNCFR SA, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane de euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei.

In aceste conditii, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CN CFR SA si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au folosit suma de 86.099.721.567 de lei vechi(aproximativ 2.754.728 euro), provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende etc).

Pentru a recupera paguba creata, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati.