Extradarea sa in Romania are loc dupa ce decretul privind predarea fostului director CFR a fost semnat de secretarul de stat american Hillary Clinton. Acest lucru s-a petrecut dupa ce procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a fost intr-o vizita oficiala in Statele Unite.

In 17 martie, Ministerul Justitiei a fost informat de catre Departamentul de Justitie al SUA ca Mihai Necolaiciuc a anuntat instanta americana si Departamentul de Stat ca nu intentioneaza sa declare apel impotriva ordinului de extradare. El se afla in custodia autoritatilor americane, fiind arestat in vederea extradarii catre Romania, din 23 iunie 2009.

Fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane a fost retinut de FBI, in SUA, pentru sedere ilegala, in iunie 2009. El a prezentat acte de identitate emise de autoritatile din Venezuela atunci cand a fost capturat de agentii federali americani de la Marshals Service si de cei de la Departamentul de Migrari si Vami.

Judecatoria Sectorului 1 a emis in iulie 2009 mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Necolaiciuc.

Procedura de extradare declansata in cazul fostului director al CFR, de Ministerul Justitiei, a fost confidentiala.
In ceea ce priveste cazierul sau, Mihai Necolaiciuc a fost invinuit de fapte de coruptie, inca din perioada in care era director al CFR Infrastructura, in 2003.

Cum a fraudat Nicolaiciuc CFR-ul

Intr-unul din dosare, Necoilaiciuc a fost trimis in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte cinci persoane, printre care si fosti directori ai companiei, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2002 - 2003, in calitate de director general al CN CFR, Mihai Necolaiciuc ar fi semnat 23 de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC General Com Electrica SA Bucuresti. Comenzile ar fi fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege, potrivit procurorilor DNA.

In aceasta chestiune, Necolaiciuc ar fi fost ajutat de subordonatii sai, Mihail Gabriel Misir, Viorica Olaeru, Dragos Vladut si Alexandru Nicolae. Prejudiciul CFR a fost atunci estimat la 71,6 miliarde de lei vechi.

Totodata, in aceesi perioada, Necolaiciuc ar fi semnat alte patru comenzi catre SC Nurelo Prest Com SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

Ulterior, Necolaiciuc ar fi semnat plati in valoare de 25,2 miliarde de lei vechi pentru marfuri inutile si cumparate la suprapret.

Pentru unele cantitati de marfuri nu au existat comenzi scrise, insa CN CFR le-a receptionat si platit, potrivit DNA.
Deoarece Necolaiciuc s-a sustras de la urmarirea penala pe tot parcursul acesteia, cu ocazia anchetelor anterioare desfasurate in alte doua dosare penale, Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a emis mandat de arestare nationala, europeana si de urmarire internationala pe numele fostului director general al CN CFR.

Mihai Necolaiciuc a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru deturnare de fonduri europene. In acest dosar, Necolaiciuc este acuzat ca a folosit aproape 184 de miliarde de lei vechi, bani proveniti din creditul acordat companiei CFR de Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru finantarea Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor, in alte scopuri decat cele pentru care banii erau contractati.