Obligat la o procedura transparenta pentru selectia partenerilor, Ministerul Educatiei s-a dat batut. A preferat sa nu mai depuna niciun proiect, desi miza era uriasa: 150 de milioane de euro, bani europeni.

"N-a fost o decizie formala de a nu selecta vreun partener, a fost o chestiune care a decurs din lipsa de prelungire a termenului de depunere de proiecte"
, explica Gabriel Ispas, secretarul general al Ministerului Educatiei.

Termenul fusese prelungit pana atunci de trei ori, timp suficient ca ministerul sa respecte conditiile cerute si sa ia bani, gratuit, pentru Educatie de la UE. Reprezentantii ministerului nici nu s-au mai obosit sa citeasca toate ofertele primite, ci s-au uitat doar pe cele depuse la prima licitatie, considerate a fi "cu dedicatie".

"Le-am citit pe toate cele care sunt si se vad ca sunt deschise, pe cele care au fost depuse in prima transa. Sunt si idei foarte bune", sustine Ispas.

Fondurile ar fi trebuit folosite pentru manuale alternative si digitale, dar si pregatirea profesorilor. Insa banii sunt acum pierduti pentru aceste idei. Ministrul responsabil de absorbtia banilor europeni spune ca va face tot posibilul sa mai organizeze o licitatie.

"Tot timpul am incercat sa complicam lucrurile. De teama ca nu cumva un privat sa fuga cu banii, de teama ca nu cumva sa raspundem pentru ceea ce fac altii sau pentru ceea ce facem chiar noi, am impus si am inventat fel de fel de reguli foarte complicate. Obligatia noastra, acum, este sa simplificam", explica Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Institutiile statului se feresc de banii europeni, pentru ca trebuie sa prezinte un raport strict despre modul in care au cheltuit banii. "Daca ai facut o prostie, poti sa n-o declari acum si te prind ei peste sase luni. Oricum, cea mai verificata zona a banilor este zona europeana", recunoaste secretarul de stat.

Romania pierde 91 milioane de euro pe zi, daca ar fi sa impartim banii pe care ii mai avem la dispozitie de la Uniunea Europeana la numarul de zile ramase pana la finalul anului, cand se inchid alocarile pentru perioada 2007-2013.