"In sedinta de Guvern de miercuri, 31 august, au fost adoptate trei acte normative la propunerea Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, toate acestea reprezentand o imbunatatire vitala pentru domeniul forestier. Discutam de ordonanta de urgenta privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, de ordonanta de urgenta privind perdelele forestiere si hotararea de guvern pentru si a Hotararii privind aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica", a spus Cristiana Pasca Palmer, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat ca prin Ordonanta de urgenta privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice toti agentii constatatori dispun de instrumente eficiente de actiune in multe din cazurile de activitati ilegale. Aceste modificari aduc amenzi mai severe, care permit sanctionarea nu numai a celor ce taie sau transporta lemn ilegal, dar si a administratorilor de padure care nu respecta legea, indiferent daca vorbim de paduri de stat sau private. In plus, modificarile transpun prevederi solicitate de Comisia Europeana. Daca aceste modificari nu s-ar fi aprobat de Guvern, exista un risc major de declansare a unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.

Pasca Palmer a mentionat ca pana in prezent administratorii de padure nu erau sanctionati daca depaseau nivelul de masa lemnoasa aprobat spre taiere. Ordonanta introduce peste 100 de noi sanctiuni, iar in cazul sanctiunilor existente, la marea majoritate a acestora cuantumul amenzilor a fost cel putin dublat.

In ceea ce priveste ordonanta privind perdelele forestiere de protectie, ministrul Mediului a precizat ca este un subiect despre care s-a discutat intens de-a lungul timpului, dar care, din pacate, indiferent de cine a gestionat acest domeniu, a ramas la nivel de discutie.

"In fiecare iarna ne confruntam cu problema inzapezirilor drumurilor si cailor de acces, ceea ce de multe ori aduce atingere sigurantei cetatenilor si implica costuri de dezapezire", a mai spus Pasca Palmer.