Rus a spus, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca printre masurile care vor fi luate pentru atingerea obiectivului de aderare la Schengen se numara transformarea Oficiului Roman pentru Imigrari in Inspectorat General si infiintarea de brigazi mixte in punctele de frontiera, scrie Mediafax.

"Sper ca in aceasta toamna sa obtinem aderarea la Schengen, pe cateva chestiuni, plecand de la aeroporturile interne, pornind de la traficul aerian, cel terestru nu se va putea in cursul acestui an, pana anul viitor. Vor exista discutii cu colegii din Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) in perioada urmatoare. Din punct de vedere tehnic, Romania indeplineste conditiile, lucru constatat de partenerii nostri. Avem o frontiera, probabil una dintre cele mai moderne dintre toate tarile cu frontiera exterioara ale UE. Dincolo de asta sunt si alte probleme si am propus presedintelui Comisiei de relatii Externe a Parlamentului francez si unor ambasadori sa functioneze brigazi mixte in punctele de frontiera. Am mai decis si voi propune Guvernului sa avem capacitatea de a primi migranti, si vom transforma Oficiul Roman pentru Imigrari in Inspectorat General, pentru ca atunci cand vorbim cu strainii, un oficiu ne duce ideea unei incaperi la un demisol, desi este o institutie solida. Dar ii ridic gradul la inspectorat general sa avem argumente suplimentare ca facem ceva", a afirmat Rus.

Potrivit acestuia, brigazile mixte la frontiera vor avea rolul de a elimina suspiciunile de coruptie in randul vamesilor si politistilor de frontiera romani.

"Sa nu se spuna ca vamesul si politistul de frontiera roman este corupt si incorect, sa functioneze brigazi mixte. Daca spui ca aceasta coruptie din frontiera iti provoaca o paguba de 1000 de lei, da-mi o suta de lei, ca atat ne-ar costa un belgian, un italian ca sa stea langa mine la un punct de frontiera, si controlam toti trei. Ne costa mai putin decat eventuala frauda sau trafic transfrontalier care se face si atunci ne asumam cu totii, daca suntem corupti, esti si tu austriacul si tu germanul si eu romanul, pentru ca eram toti trei in acel schimb. Este o propunere cu care incercam sa stimulam acest proces", a adaugat Ioan Rus.

Potrivit acestuia, pentru ca Romania sa obtina aderarea la Schengen, trebuie sa demonstreze ca este capabila sa genereze ceea ce statele UE asteapta de la autoritatile romane.

"Exista un plan, am o viziune asupra a ceea ce este de facut si facem. Vom avea si spatii de cazare de a primi imigranti care vin de unde vin", a conchis ministrul.

Liderii statelor UE au hotarat, la 1 martie, sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, potrivit un proiect de declaratie finala pentru summitul UE de la Bruxelles, obtinut de AFP.

Din cauza opozitiei Olandei, o aderare nu poate fi considerata acum si s-a hotarat ca o decizie cu privire la acest subiect sa fie luata "in septembrie 2012", se arata in document.