Doina Pana a fost intrebata, vineri, intr-o conferinta de presa, de ce trebuie sa creasca acciza la carburanti, in conditiile in care Guvernul a anuntat ca Romania a avut crestere economica si a raspuns ca "in calculul bugetului pe 2014 a intrat acciza la carburant", scrie Mediafax

"In calculul bugetului pe 2014 a intrat acciza la carburant, s-a amanat cu trei luni (implementarea masurii - n.r.) si, dupa trei luni, trebuie sa intre in vigoare. Cand calculezi un buget, trebuie sa stii de unde vei face plati, iar acciza a intrat si ea in acest calcul", a spus Pana.

Ea a facut referiri si la temerile ca accizarea suplimentara a litrului de carburant de la 1 aprilie va duce la cresteri de preturi.

"Si anul trecut au fost niste spaime uriase legate de scumpiri, dar raportat la sfarsitul anului 2012, in 2013 a scazut pretul zaharului cu 10%, al uleiului cu aproape 9%. In ce priveste carburantii, sunt calcule economice fundamentate si apoi credeti ca in an electoral chiar avem chef sa determinam cresteri de preturi?", a spus Doina Pana.

Intrebata daca are semnale din partea transportatorilor ca vor organiza proteste, Doina Pana a raspuns ca nu.

"M-am intalnit de foarte multe ori cu transportatorii si cand amenintau cu greva generala. Cei care amenintau reprezentau un segment de 5% din totalul transportatorilor mari. Transportatorii, care ar fi trebuit sa faca galagie daca era asa, erau prezenti la masa, nu reclamau absolut deloc aceasta acciza. Ce reclamau era o paritate intre noi si turci, ca turcii intra cu niste facilitati. Nicidecum nu era principala lor revendicare faptul ca va creste aceasta acciza. Cine e multumit cand exista sansa ca pretul sa creasca? Nu ma astept la proteste si greve. Am convingerea ca nu va fi explozia de preturi la care se asteapta pesimistii, ca sa nu zicem cei care nu sunt bine intentionati", a comentat ea.

Accizarea suplimentara, cu 7 eurocenti, a litrului de carburant va duce la cresterea cu 0,4 lei a pretului benzinei si motorinei, iar in primele trei luni de la aplicarea acestei modificari este posibila o scadere a consumului total cu 1-2%. Initial, Guvernul intentiona sa aplice acciza de 7 eurocenti la inceputul anului, modificarea fiind insa amanata pentru 1 aprilie.