El i-a explicat ministrului ca a castigat banii, in mod legal, dintr-o afacere cu un an inainte ca plafonul sa fie ridicat. Este indignat pentru ca este suspectat ca si-ar fi masluit venitul ca sa obtina o indemnizatie uriasa. De cealalta parte, Lia Olguta Vasilescu spune ca legea permite excese.

Ca argument pentru plafonarea indemnizatiilor de cresterea copilului, Lia Olguta Vasilescu a adus de mai multe ori in discutie indemnizatiile de zeci de mii de euro pe care le-au primit cativa romani.

Lia Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii:" Se transforma intr-o industrie. Sa iei 35.000 de euro lunar timp de doi ani de la statul roman doar pentru ca ai un copil in crestere este mult prea mult."

Ministrul Muncii a dat exemplu cazul unui barbat din Sibiu, care a primit acesti bani timp de patru luni. Apoi, indemnizatia a fost recalculata la aproximativ o mie de lei. Titularul este un om de afaceri care in anul 2015, cu un an inainte de ridicarea plafonului, a vandut o plantatie de afine cu 2,54 de milioane de euro, pentru care a platit impozit la stat. Spune ca a fost acuzat pe nedrept.

"Afirmatiile potrivit carora am premeditat, "masluit", actionat cu rea intentie etc. pentru a-mi mari artificial veniturile in scopul de a beneficia de o indemnizatie necuvenita sunt total nejustificate, rau intentionate, chiar diabolice", sustine omul de afaceri din Sibiu.

Ministrul Muncii ii raspunde pe o retea de socializare: "Pentru a ajunge la indemnizatia de 1 miliard, domnul ar fi trebuit sa cotizeze fix 200 de ani, adica 2.400 de luni. Dar nu e vina lui ca astfel de excese se petrec in Romania sau ca legislatia noastra permite asta. Va fi doar vina noastra, a celor care nu corectam."

In acest moment, legea spune ca indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete din ultimii doi ani. Se iau in calcul trei tipuri de venit: salarii si venituri asimilate salariilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura si venituri din activitati independente. Ultimele pot proveni din productie, comert sau drepturi de proprietate intelectuala.

Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului

Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit (...), beneficiaza (..) de o indemnizatie lunara.

Veniturile din activitati independente includ domenii precum: productie, comert, profesii liberale sau drepturi de proprietate intelectuala/

Veniturile din activitati independente au fost si cele mai controversate. Teoretic, ar putea fi luate in calcul tranzactiile imobiliare facute de o persoana fizica autorizata, care devine parinte, de exemplu. Inspectorii, in schimb, sunt de parere ca astfel de venituri sunt ocazionale si nu ar trebui sa conteze la calculul indemnizatiei. Nici legea si nici normele de aplicare nu stabilesc insa riguros ce venituri din activitati independente pot fi acceptate.

La ultima sedinta de Guvern, Ministrul Muncii a promis ca va reveni cu o propunere de plafonare a indemnizatiei, care ar urma sa fie intre 5.000 si 10.000 de lei.