"Vom face evaluarea dupa inchiderea anului bugetar. Daca o sa fie in regula, vom continua. Vom vedea daca drumul a fost bun sau nu. Daca nu, probabil ca vom renunta si vom incerca sa gasim alte formule, poate ca introducerea pachetului", a spus ministrul Sanatatii, potrivit Mediafax.

Analiza va fi facuta in functie de mai multi factori, printre care si tipul spitalului, a precizat Nicolaescu.

Coplata la externare, care a intrat in vigoare la 1 aprilie, a adus unor spitale bucurestene, pana in prezent, venituri intre 40.000 si 220.000 de lei, banii fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale sanitare, dar si pentru investitii in aparatura, declarau, in 18 decembrie, managerii unor spitale bucurestene.

Coplata la externare este prevazuta in Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014, valoarea acesteia fiind stabilita de catre fiecare spital in parte, dar nu la mai putin de cinci lei si nu mai mult de zece lei.

La Spitalul de Urgenta Floreasca, din 1 aprilie si pana in 18 decembrie au fost externate 37.898 persoane si au fost colectati 59.020 de lei. Asta inseamna ca 5.902 pacienti din totalul celor internati au dat la externare coplata de 10 lei, spunea purtatorul de cuvant al unitatii, dr. Bogdan Oprita.

La Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti au fost incasati din coplata 128.600 de lei, din care s-a cumparat alcool sanitar. Numarul total al internarilor in spital a fost de 65.000, iar aproximativ 20 la suta dintre pacienti, mai precis 12.860, au platit la externare 10 lei, declara managerul spitalului, prof. dr. Catalin Carstoiu.

Din totalul celor 20.000 de pacienti internati la Spitalul "Sfanta Maria", 4.000 au achitat la externare cate 10 lei, iar bugetul unitatii sanitare a crescut astfel cu 40.000 de lei.

La Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni", din 1 aprilie si pana la 30 noiembrie au fost externati 16.071 pacienti, dintre care 8.263 au fost urgente, de la care nu este perceputa coplata. Din totalul pacientilor care nu au reprezentat urgente, platitori au fost 4.554, Spitalul "Bagdasar-Arseni" incasand din coplata 45.540 de lei. Acestei sume i s-au adaugat insa 100.000 de lei obtinuti de spital din venituri proprii, respectiv din internarea pacientilor, la cerere, in rezervele confort sporit.

"Din 28 octombrie si pana in prezent, spitalul a incasat, prin internarea in rezervele confort sporit din noul pavilion, 100.000 de lei bani, care, impreuna cu suma din coplata, sunt folositi pentru achizitia de medicamente si materiale sanitare", declara managerul unitatii sanitare, dr. Anca Buliman.

La Institutul Clinic Fundeni, valoarea coplatii a fost de 220.000 lei, dupa ce 22.000 de bolnavi dintre cei aproximativ 40.000 internati in intervalul aprilie-decembrie au platit la externare 10 lei, spunea managerul unitatii, dr. Carmen Orban. Potrivit managerului de la Fundeni, banii incasati nu au fost cheltuiti, ci sunt pastrati pentru investitii in aparatura.

Coplata nu se plateste pentru urgente, internarile pacientilor cu boli cronice, a caror patologie necesita spitalizari multiple, si nici de catre pacientii in varsta de pana la 18 ani, gravide, lauze, pensionari cu venituri sub 740 de lei si persoanele cu handicap.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spunea, in aprilie, ca spera ca "aceasta coplata modesta" sa fie inteleasa in scopul descurajarii internarilor fictive, care consuma bani "fara niciun fel de ratiune medicala, ci mercantila".